Lena Willemark

 
Som avslutning på åttondemarsveckan vill jag presentera Lena Willemark, en av Sveriges främsta folkmusiksångare och spelmän. Hon är riksspelman, ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien och har fått många utmärkelser för sin konstutövning. Hon kombinerar ofta folkmusik med andra musikgenrer och har spelat med symfoniorkestrar och jazzband.
 
 
I lördags spelade och sjöng hon med Östgötabandet i Linköping. Det var en fantastisk konsert där folkmusik och jazz möttes till publikens jubel. Konserten innehöll både traditionella svenska visor och nyskriven musik av Lena Willemark.
 
 
 Lena Willemark är uppvuxen i Älvdalen och sjunger ofta på älvdalska. Hon för även traditionen med kulning vidare. Kulning är ett lockrop som de unga kvinnorna som arbetade på fäbodarna förr i världen sjöng för att locka hem korna som strövade fritt i skogen. När Lena Willemark kular med gäll genomträngande stämma förstår man att korna måste ha hört lockropen även om de var ganska långt från fäboden.
 
 
Östgötabandet består av Niklas Hakegård piano, Lars Sehlstedt barytonsax, Lars Hedlund trombon, Mats Bergström bas, Pelle Anelid trumpet, Hans Åkesson saxofon, och Olle Bohm slagverk.
 
 
Musiken vaar specialarrangerad av av Jan Levander. Härliga blå klanger och ackord och spännande rytmer. Det var en upplevelse att se och höra den starka, kunniga och kreativa Lena Willemark på scenen tilsammans med Östötabandet.
 
Kategori: Musik Taggar: Musik
Kommentera inlägget här: