Patricia de Nicolaï

På torsdag är det internationella kvinnodagen så denna vecka vill jag berätta om ett par framstående kvinnor. Idag handlar det om Patricia de Nicolaï, parfymskapare och entreprenör.
Patricia de Nicolaï föddes år 1957 i Paris och är släkt på sin mors sida med den berömda familjen Guerlain som har skapat parfymer som Shalimar och Vol de Nuit. Ett anrikt parfymhus med andra ord.
Hon studerade vid ISIPCA, internationella institutet för parfym, kosmetika och aromämnen i mat som ligger i Versailles. År 1981 tog hon examen där. Men trots hennes utbildning och talang var det svårt att få en tjänst som motsvarade hennes kapacitet. Näsorna, alltså de som skapade parfymerna, var av tradition män.
År 1989 startade därför Patricia de Nicolaï och hennes man ett eget parfymhus, Parfums Nicolaï. Det var ett vågspel men det har gått bra. Parfums Nicolaïs parfymer håller mycket god kvalitet och uppskattas av många, bland annat av mig. Parfymerna på bilden är mina egna.
År 1988 vann Patricia de Nicolaï som första kvinna Société Française des Parfumeurs internationella pris till en ung parfymskapare. Hon fick priset för Parfymen Number One, en så kallad vitablommorparfym med doft av natthyacint och jasmin. Den är en av mina favoriter och är faktiskt med på bilden i en kartong som inte är uppackad än. Det är min andra flaska Number One.
Idag är Patricia de Nicolaï även ordförande för Osmoteket, ett parfymmuseum och arkiv som ligger i Versailles i närheten av ISIPCA.
Här är en länk till Parfums Nicolaïs hemsida.
 
Kategori: Parfym Taggar: Parfym
Kommentera inlägget här: