Åter till Lunnevad

Jag lovade att återkomma med lite inomhusbilder från lördagens firande på Lunnevads folkhögskola. Det första inlägget hittar ni här.
Efter tårtkalaset möttes vi av vackra toner utanför huvudbyggnaden och när vi kom in hittade vi dessa musiker. Vi gick vidare och när vi tittade in i aulan såg vi att det skulle bli konsert där så småningom. Vi gick upp till biblioteket på andra våningen och sedan vandrade vi vidare till bildhuset.
Grafikverkstaden.
Målarateljén.
Keramikverkstaden.
Skulpturateljén.
Och sedan var det vårkonsert. Här är kammarkören.
Stråkorkester.
Men när kammarorkestern tog plats på scenen blev det trångt.
Fyra kontrabasar som ni kanske kan se. Orsaken till att orkestern var så stor var att Lunnevads musiklinje har ett samarbete med Söderköpings kammarorkester och medlemmar därifrån deltog också i konserten
Den klassiska delen av konserten avslutades med två stycken som var komponerade av Kristian de Carvalho som står till vänster med fiolen under armen.
Ja, vi hade en fin lördag på Lunnevad.
 
Kategori: Musik Taggar: Musik

Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar

 Arbetarskrivares nya antologi handlar om nuet, det Sverige vi har idag. I boken finns texter om undersköterskors slit i äldrevården, om brevbärare, städare, jobb på bensinmack, lärare, bemanningsföretag, callcenter, arbete på bibliotek, gruppbostad, vakt på häktet, tidningsbud, stadstjänstekvinnor, renhållningsarbetare och om arbetslöshet. Det här blev en lång uppräkning och jag är inte säker på att jag har fått med allt.
Antologins titel säger mycket om innehållet i boken. Sammantaget ger bidragen en svidande kritik mot hur arbetslivet organiseras idag och hur arbetande människor förstörs och slängs bort. Inom vissa yrken går kropparna sönder genom tunga lyft. Inom andra yrken förstör stressen människor psykiskt.
Stressen finns i alla yrkena; att inte hinna jobba på ett vettigt sätt i äldrevården och att ta hand om svåra brukare som kan vara våldsamma; att trasas sönder genom orealistiska krav, datasystem som strular, ständiga omorganiseringar och mer eller mindre dumma "lösningar" på arbetsorganisationen, idiotiska kurser och floskler som är på modet, och att inte kunna koncentrera sig på arbetsuppgifterna i kontorslandskapet; att mer arbete läggs på den som redan går på knäna.
Jag blir ganska arg när jag läser den här boken. Jag tänker att det är ett förskräckligt arbetsliv vi har idag. Och jag tänker: Vilket slöseri med mänskliga resurser. Så dyrt det här måste bli i längden. Ur folkflertalets synvinkel är det både dumt och omänskligt.
Men intrycket av antologin blir ändå inte hopplöst. Det mesta är bra skrivet med fint språk. Kraftfullt. Det känns heller inte som plakatpolitik. Det känns äkta. Antologin har också stor variation. Varje författare skriver på sitt sätt; jag räknar till 40 namn i slutet av boken. Författarna skriver också i olika genrer. I boken finns prosastycken, poesi och även serier. Boken innehåller en stor portion svart humor. Den är faktiskt bitvis riktigt underhållande.
Föreningen Arbetarskrivares nya antologi är en bra och viktig bok som många borde läsa.
Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar, Föreningen Arbetarskrivare 2018. Redaktörer Anna Jörgensdotter och Henrik Johansson.
Länk till Föreningen Arbetarskrivare.
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker

Bra böcker jag har läst i vår

Boklistan från Johannas deckarhörna har idag temat Vårens bästa och precis som med vinterlistan gör jag om temat lite till Bra böcker jag har läst i vår. Nu skriver jag inte så mycket om böckerna i själva listan. Jag har skrivit om de flesta på bloggen och jag länkar dit istället.
  • H som i hök av Helen Macdonald.
  • Kanada av Richard Ford.
  • Kärlekens raseri av Ian McEwan.
  • Begravd jätte av Kazuo Ishiguro.
  • Lacrimosa av Eva-Marie Liffner. Det är den första boken jag läser av henne och jag vill gärna läsa fler. Lacrimosa handlar om hur Carl Jonas Love Almqvist fostrar vildungen Ros i Rousseaus anda. Och mycket mer än det. Teater, maskspel, kärlek, hämndbegär. Inte så lätt att läsa, men en bok i min smak. Mina tankar om den boken kommer så småningom här på bloggen.
Och eftersom det handlar om böcker jag har läst i vår vill jag avsluta med en bild på en av senvårens finaste och mest väldoftande blommor.