Lunnevad 150 år

I lördags firade Lunnevads folkhögskola 150 år. Den ligger vackert på landet mellan Linköping och Mjölby. Den har musiklinje, konstlinje och danslinje och allmän kurs. Dessutom har jag gått skrivarkurs där på 1980-talet.
Vi smakade på den jättelånga tårtan och och stod i skuggan och hade det skönt en stund. Sedan gick vi runt och tittade.
Lunnevads folkhögskola startades 1868, hette då Östergötlands folkhögskola och låg i närheten av Vadstena. 1872 flyttade skolan till Lunnevad. Skolan var en av de tre första folkhögskolorna i Sverige och inriktningen var medborgarutbildning för män från bondeklassen. Nu ägs skolan av Region Östergötland och den är religiöst och politiskt obunden.
Det var mycket som hände utomhus, bland annat satt en fiolspelare på slänten ner mot kvarndammen och spelade liksom näcken men jag fick ingen bra bild på det.
Eleverna från konstlinjen hade konstmarknad.
Det är givande att vara på ett ställe där flera konstarter finns. När jag gick skrivarkursen gjorde vi en antologi tillsammans med konstlinjen. Vi skrev och de gjorde bilder. Ibland kom texten först och inspirerade till bilden, ibland var det tvärt om. Jag bidrog med några dikter i antologin. Detta är en av dem.
Senare i veckan återkommer jag från Lunnevad med lite inomhusbilder.
 

Blommor till mor

Idag vill jag hylla alla mödrar och särskilt dem som har fått skulden för sina barns problem oförskyllt. Visst finns det dåliga och olämpliga mammor men alla som har blivit beskyllda för att vara kalla och att inte uppfostra sina barn ordentligt är inte dåliga.
Jag tänker på mammor till autistiska barn som fick höra att det var deras fel. Eller mammor till barn med ADHD som fick höra att de inte borde ha barn när de inte kunde uppfostra dem ordentligt. Ansvaret har ju mestadels lagts på mammorna. Fick pappor till autistiska barn höra att autismen berodde på att de var kalla pappor och inte hade knutit an riktigt till sina barn?
Nu har forskning visat att autism är genetiskt betingat, orsakat av sjukdom eller hjärnskador under graviditeten eller efter födseln. Tack och lov får inte mödrarna bära skulden på samma sätt längre. De har det tillräckligt jobbigt ändå. Dessa mödrar ger jag blommor idag. Massor med blommor. Jag hoppas att de delar dem med alla pappor som också gör sitt bästa för att hjälpa sina handikappade barn.
Jag är själv mor och plockar åt mig några av de här tulpanerna jag också. Även om mors dag ofta används i kommersiellt syfte tycker jag att den bör uppmärksammas.
En bra dag önskar jag er alla.
 

Villa Europa

Den här boken hade jag aldrig läst om jag inte hade deltagit i boklistan på tisdagar. Den 8 maj handlade den om böcker på temat Europa. Boken är en släktsaga som sträcker sig i tid från 1892 till 1990.
Den börjar med Erik Ulven som överger sin unga hustru Nina och far ut i Europa där han vill göra affärer och bli rik. Han blir inte rik utan blir lurad och luras. Jag tycker att han har starka psykopatiska drag.
Efter många år kommer han hem. Då är hustrun död men hon har inrett många rum i den stora villan med föremål från olika delar av Europa. Ovanför ytterdörren står skrivet Villa Europa.
Boken är en släktsaga som sträcker sig över flera generationer. Ett tema som finns i boken är egoism, narcissism och psykopatiska drag hos flera av männen. Inte alla som tur är. Ett annat är övergrepp på kvinnor. Flera generationers kvinnor blir utsatta för våldtäkt och den nya generationen har kommit till på så vis. Ett tredje tema är humanism, människokärlek och och kamp för kvinnors rättigheter och ett bättre samhälle.
Tyvärr tyckte jag länge när jag läste att människorna och händelserna var framställda utan riktig kropp och själ. Jag tänkte ge upp läsningen och funderade på om historien skulle passat bättre som tv-serie där skådespelarna och en bra regissör skulle kunna fylla ut och nyansera människorna i berättelsen. Men när historien hade kommit in på tiden efter andra världskriget blev berättandet bättre.
Villa Europa är inte den bästa bok jag har läst i år men jag är ändå glad över att jag läste den till slut. Romanen har en blandning av satiriskt berättande och mer realistiskt som får mig att fundera vidare.
Villa Europa av Ketil Björnstad, Trevi 1994. Översättning Margareta Eklöf.
Trevlig helg önskar jag er alla.