Andra klämdagen som pensionär

Det var meningen att rubriken till det här inlägget skulle bli Första klämdagen som pensionär men så kom jag på att första klämdagen var Valborgsmässoafton. Så det här är den andra alltså.
Detta får mig osökt att tänka på hur jag upplever klämdagar nu när de så att säga inte är klämdagar längre. Först när jag blev pensionär tog det några dagar innan jag till fullo kunde inse att så här skulle alla dagar fortsätta. Aldrig mer skulle jag gå upp tidigt och åka till jobbet. Det var inte med stor saknad jag lämnade arbetslivet, jag kände mig färdig med det, men det tog ändå lite tid innan jag riktigt fattade att jag var pensionär.
Det var inte svårt att få tiden att gå. Jag läste, promenerade, ja vad gjorde jag? Dagarna gick fort och jag hade aldrig tråkigt. Det är faktiskt väldigt skönt att själv få bestämma över sin tid. Sedan kom jag på att jag skulle starta den här bloggen och då blev tillvaron ännu roligare.
Tänk på klämdagar. Jag har jobbat på bibliotek och det skulle vara öppet på fredagen efter Kristi himmelsfärdsdagen. Vi fick pussla då förstås och bestämma vem som skulle jobba den dagen. Det var inte så svårt egentligen, men det är skillnad när man alltid vet att man är ledig.
Förlorar då helgdagar och lediga klämdagar sitt värde nu när jag är pensionär? Påsken var påsk med ägg och annan god mat. Kristi himmelsfärdsdagen var jag alltid ledig förr. Kanske kändes den lite mer vardaglig än tidigare. Men det bästa med helgdagar och klämdagar nu är lugnet som finns där. Jag behöver inte tänka på att nästa dag ringer väckarklockan tidigt igen, för det gör den inte.
Hur är det med dig? Längtar du efter att bli pensionär? Jag längtade så tidigt som i trettioårsåldern när jag hade ett jobb som jag inte passade för. Sedan jobbade jag med annat och denna längtan försvann - och kom tillbaka under mina senaste arbetsår.
Eller fasar du för att bli pensionär? Hur ska ekonomin bli? Vad ska jag göra hela dagarna?
Eller är du redan pensionär? Hur funkar det för dig?
 
Hanneles bokparadis:

var på stan och hämta en bok i går på Kristi Himmelsfärdsdagen, allt öppet och mycket folk... idag sitter maken hemma och kan jobba vid datorn, bra det också.

Svar: Ja helgdagarna är inte som förr. Fler får jobba på dem nu.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

P.S.
fasar inte för något, njuter oavsett

Svar: Bra!
Mösstanten

Angelica Wåhlin:

Hm, svår fråga det där med mitt framtida pensionärsliv. Jag längtar inte riktigt än, men jag fasar nog lite för det på sätt & vis. Tjänstepensionen är ju inte jättehög - särskilt inte för mig som för tillfället jobbar inom vården -, men samtidigt tänker jag lite att det är ett problem som jag har flera, flera år kvar till.

Svar: Ja, du har långt dit så vitt jag förstår. Mycket kommer att hända innan dess. Vi kan bara hoppas att villkoren blir bättre.
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Jag har varit orolig för omställningen men börjar tycka att jag vant mig. Älskar sovmorgnarna! Fast vissa dagar kan jag känna mig lite vilsen, onyttig, slö i överkant ... hittills har det gått över hyggligt fort!

Svar: Slö känner jag igen. Bitvis kan jag undra vart tiden tar vägen.
Mösstanten

margaretha:

Så väl jag förstår mina föräldrar nu, för sedan de gått i pension undrade de ibland hur de haft tid att arbeta.
Dagarna bara rinner iväg, och jag njuter i fulla drag.

Svar: Ja visst går tiden fort.
Mösstanten

Ninas hus:

Jag ser faktiskt fram emot pensionen, även om jag har några år kvar att jobba innan det är dags. Vill själv kunna styra över min tid och slippa vara slav under klockan.
Kram

Svar: Att själv bestämma över sin tid är guld värt.
Mösstanten

Fia:

Jag har aldrig direkt längtat efter pensionen, för jag vet att jag kommer att få så väldigt låg pension jämfört med lönen jag har nu, så jag förstår att jag kommer att bli tvungen att vända på varenda krona. Man kommer att bli tvungen att tänka på vad man köper och vad man kan avstå ifrån.
Men jag kan längta över de möjligheter som uppstår när man har egen frihet att styra över sin tid och kan ha ork och möjlighet att använda dagarna som man vill. Det är ju också en stor rikedom.

Svar: Ja det är det där med ekonomin också. Jag har det bra nu eftersom vi är två i hushållet. Jag undrar om de måste göra något åt pensionärernas ekonomi så småningom.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: