Böcker med temat Europa

Dagens boklistetema från Johannas deckarhörna är Europa. Det är Europadagen i morgon så det passar ju bra. Det var ett svårt tema för mig, men det är bra att få använda hjärncellerna lite extra och även sin kreativitet. Min lista ser ut så här:
  • Asfalt av Ivar-Lo-Johansson. Den handlar om hans ungdoms- och vandringsår. Tiden är 1918-1930 ungefär, och under de åren befinner han sig i Stockholm, i Frankrike, Italien, Spanien, England och Ungern, så den boken borde platsa här.
  • Kärlek i Europa av Birgitta Stenberg, som jag inte har läst ännu och hela tiden tycker att jag borde läsa. Det är en självbiografisk roman som utkom 1981 och miljön ska vara 1950-talets Mallorca.
  • Europa och tjuren  - femton essayer av Karl Ragnar Gierov. Jag är ingen essäläsare så den här boken lånade jag på biblioteket endast på grund av ämnet för dagen. Jag hade svårt att komma på lämpliga böcker så jag tänkte att det måste finnas något om Europa och tjuren och det fanns det ju. Jag valde den här boken och jag har åtminstone läst essän som har namngivit den. Europa och tjuren ingår i den Grekiska mytologin. Zeus förvandlar sig till en tjur och erövrar prinsessan Europa. Essän med samma namn handlar inte så mycket om det utan mest om den Minoiska kulturen på Kreta. Eftersom den här boken kom ut 1972 vet jag inte om Gierows fakta om kulturen håller idag, nya rön brukar komma och historien skrivs om. Men essän har ett vackert språk och det är intressant att ta del av Gierows reflektioner.
  • Villa Europa av Ketil Bjørnstad. Boken ska vara en familjesaga som sträcker sig över tre generationer. Jag har lånat den på biblioteket och tänker läsa den. Boken var kritikerrosad när den kom men jag hade inte ens vetat att den fanns om jag inte hade deltagit i tisdagslistan.
  • Angela Merkel av Stefan Kornelius. En bok om den tyska förbundskanslern som betyder så mycket för EU borde platsa här. Jag har inte läst den men jag räknar med att den är läsvärd.
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker
Hanneles bokparadis:

inte läst men hört talas om, Karl Ragnar Gierov. får jag kolla, tack för tips.

Svar: Ja detförsta jag har läst av honom. Vackert språk åtminstone.
Mösstanten

Annette:

Just den boken av Ivar Lo har jag inte läst, men jag har tyckt om allt annat jag läst av honom, så säkert den här också. Ville Europa har jag aldrig hört talas om, men det låter som en bok för mig. Jag gillar familjesagor, särskilt om det är riktigt tjocka böcker så att man kan få följa med de olika generationerna en lång stund.

Svar: Jag vet ju inte vad jag kommer att tycka om Villa Europa. Hoppas att det blir bra läsning.
Mösstanten

A ROOM OF MY OWN:

Lo - Johansson finns i min hylla. favoriten är Bara en mor. Kärlek i Europa har jag också med på min lista

Svar: Jag tycker bättre om Bara en mor än om Asfalt. Men i detta sammanhang så.
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Roligt att du slagit in på ett lite eget spår! Ketil B är bra.

Svar: Ärligt talat kom jag aldrig på själv att jag kunde ta en bok från vardera land! Då får jag kanske en fin läsupplevelse med Villa Europa.
Mösstanten

Monika:

Har inte läst någon av dina böcker, men annat av Ivar-Lo Johansson har ju slunkit ner med annat.

Marie Eggimann:

Jag tänkte mer på författarna och inte böcker om Europa, då hade jag nog inte klarat det.

Svar: Jag kom inte på att man kunde göra som du. När jag först såg listan hos Johanna tänkte jag: öhhh? Ja så kan man ju tänka omkring Europatemat. Lustigt.
Mösstanten

Bokdamen:

Intressant lista! Inte läst någon av böckerna men tror att jag läst någon annan bok av Ivar-Lo Johansson för länge sen. Tack för tips!

Kommentera inlägget här: