Lilla stora teatern

Vi hade tur och fick bra biljetter till Farmor och vår herre som Östgötateatern spelar just nu. Långhelg med fint väder lockar många ut i stugor och husvagnar så det var inte svårt att få bra platser till föreställningen på Kristi himmelsfärdsdag.
De här bilderna tog jag när vi köpte biljetterna. Huset kallas Stora teatern i Linköping och stod färdigt 1903. Det är byggt i jugendstil och arkitekten är Axel Anderberg.
På balkongen över entrén finns en lampa som lyser rött när teatern är fullsatt. Det gjorde den inte i torsdags fast Farmor och vår herre har fått bra kritik. Vi skyller på vackert väder, vår och grönska.
Stora teatern i Linköping är inte stor. Jag har alltid upplevt den som en dekorerad burk.
Det beror på att samtidigt som parketten är liten har teatern två balkonger och det är ganska högt i tak.
Teatern rymmer ca 400 personer enligt Wikipedia. Norrköpings stora teater rymmer 600. Att huset i Norrköping är större är inte så konstigt. Norrköping var betydligt större än Linköping i början av 1900-talet. Linköping med förstäder hade endast 15 657 invånare år 1900. Fotot är taget under pausen.
Linköpings stora teater känns trång och hög, just som en dekorerad burk. Men det är rätt fint i alla fall.
Och nu önskar jag er en trevlig fortsatt långhelg antingen ni är ute i naturen i vår vackra majvår, eller kvar i stan som jag. Fast vi har en hel del vacker grönska här också.
 
Hanneles bokparadis:

Vilken vacker byggnad.

Svar: Ja det är den.
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Minns att jag hört "Farmor och Vår Herre" som radiopjäs med någon gammal storstjärna i huvudrollen - kan det ha varit Sif Ruud? Naima Wifstrand? Tyckte det var bra när tanten framförde sina åsikter till högre makter ...

Svar: Jag vet att Naima Wifstrand har spelat farmor. Har för mig att jag har sett någon bild med henne i sängen.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: