Om att kommentera

Den här lördagen tänker jag kasta mig in i helgfrågan från Mias bokhörna. Hon undrar om vi tycker att det är viktigt att kommentera på andras bloggar. Jag har just ändrat min presentation till den här bloggen och då betonar jag att jag väldigt gärna vill ha kommentarer till mina inlägg. Det är ju en av finesserna med en blogg, att det är en levande skapelse och inte en bok.
Kommentera är viktigt, tycker jag, men är man bloggare kan det lätt gå över styr. Jag har valt att delta i tisdagsboklistan så på tisdagar går en hel del tid åt till att kommentera på andra bloggar som också är med i listan. Sedan har jag hittills ett par andra bloggar som jag brukar kommentera på.
Men jag skulle kunna sitta hela dagarna och läsa bloggar och kommentera och också kommentera på Twitter och Facebook och Instagram. Det går ju inte. Ska jag driva den här bloggen måste jag ha tillräckligt utrymme och tillräcklig tid för att göra det. Jag ser på mitt bloggande som ett jobb.
Nu måste jag förklara. Jag har ingen avsikt att tjäna pengar på den här bloggen och jag bloggar för att det är roligt och intressant och utvecklande för mig. Men ska jag göra det ska jag göra det ordentligt och då går det åt tid och planering och fotografering och redigering. Då blir det roligt för mig. Jag kan inte ha en blogg där jag skriver en dag när jag plötsligt får lust.
Om min blogg dessutom ska få ett innehåll som jag själv tycker håller måste jag leva och läsa och uppleva. Det måste jag över huvud taget. Annars blir jag nog sjuk.
Och sedan vill jag gärna också ha kommentarer från människor som inte bloggar själva. Som tur är finns ju även like-knappen. Det är märkligt hur barnsligt glad jag blir när jag får ett like för ett inlägg.
Så den här helgen kommer jag att lägga en del tid på att läsa vad andra skriver om den här helgfrågan och kommentera hos dem. Men jag kommer att göra annat också.
Vi ska ha sonen på lunch idag och sedan planerar vi att ge oss iväg till Vallastaden och kika lite där. Vallastaden är en stadsdel här i Linköping som har byggts som experiment- och utställningsområde. Vi var där ute i höstas när det öppnades för allmänheten men det ska bli intressant att återvända nu när det är en levande stadsdel. Ni kan bli utsatta för fler bilder av byggnader så småningom. Vi får se. Det är svårt att fota byggnader med mobilen utan att de blir sneda och vinda, har jag upptäckt.
På vägen till Vallastaden kommer vi nog att gå förbi några vitsippor också.
Slutligen. I helgfrågan från Mia finns en bonusfråga: Vad läster du just nu? Jo jag läser Den lysande Världen av Siri Hustvedt,
Trevlig helg till er alla.
 
Hanneles bokparadis:

Överstyr ska det inte gå, man får välja vad en vill vara med på, själv förstår jag inte hur man ska hinna med både i Twitter och Facebook och Instagram.... det är väl därför folk sitter med sina mobiler hela tiden? Utan kommentarer blir ju bloggen som att skriva i sin egen skrivbok, kul att ha kontakt med andra. Själv lajkar jag inte...
Ska vara barnvakt med två flickor, sova hos sonen, tar nattpass, maken får ta morgonpasset... Vitsipprna blommar på vårt eget berg, men kallt fortfarande.

Svar: Nej, man får begränsa sig. Även om man är pensionär som jag har man inte hur mycket tid som helst. Hoppas att du får trevligt med dina barnbarn.
Mösstanten

Fröken Christina:

Jag bloggar för att jag hoppas någon ska läsa det jag skriver men också som avkoppling. Jag kommenterade många bloggar i början av min karriär, 2009 och framåt, men fick aldrig svar. Numera är jag med i bloggaktiviteter och har hittat andra bloggar som kommenterar ibland. Det känns skönt. Jag har andra intressen också som jag kommenterar. Sedan följer jag skola på Twitter och kommenterar en hel del där. Bokbloggssfären är verkligen en speciell värld. Precis som andra sfärer är speciella på sitt sätt.

Fina vitsippor.

Svar: Håller helt med om att bloggosfären är speciell. Jag är ju rätt ny här också, startade i januari i år. Verkligen en intressant erfarenhet att lära känna bloggvärlden. Kommentarer vill man ju ha. Då får man ge lite också. Kul att jag hoppade in i helgfrågan idag. Din blogg hade jag inte vetat om annars.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

och så orkar jag varken läsa eller skriva för långa kommentarer ❤️

Svar: Det har jag stor förståelse för.
Mösstanten

Bokdamen :

Nej överstyr ska det inte gå, det ska vara kul att blogga och kommentera! Sociala medier som Facebook, twitter och Instagram hinner jag inte med, bloggen tar sin tid och den får räcka, vill ju också göra annat och tycker också att det är roligare med bloggar och bloggandet ;)

Svar: Håller med bortsett från att jag är på Instagram och är med i ett par roliga grupper på Facebook. Skaffade mig ett Twitterkonto också men bestämde att jag bara slänger ut min tweetar, jag kommenterar inte där. Jag tänkte att om jag slänger ut inlägg på Twitter så är det väl någon som ser att det finns en mösstant i alla fall.Jag försökte kommentera hos dig tidigare idag men jag kunde inte kommentera med namn och URL.
Mösstanten

Bokpool:

Jag tycker också det är viktigt att kommentera. Ibland avstår jag från att vara med i någon bloggutmaning bara för att jag vet att jag inte kommer att ha tid att kommentera på andras bloggar.

Svar: Förstår precis. Jag är bara med i tisdagslistan. Den här helgfrågan var ett undantag. Det är inget fel på helgfrågan som aktivitet. Trevlig och ofta tankeväckande, men aktivitet kräver aktivitet. Bättre att göra något ordentligt än en massa halvdant.
Mösstanten

Marie:

Gilla knappen finns inte på blogspot den är riktigt bra. Va roligt att du ville vara med om du är med nästa helg tänk på att lägg din länk där det står Add link. Ha det bra.

Svar: Ja, jag gillar gillaknappen. Vet inte om jag ska vara med nästa vecka, jag måste begränsa mig. Skulle gärna. Tack för upplysningen om Add link, bra att veta.
Mösstanten

Angelica Wåhlin:

Väldigt bra & välformulerat inlägg! Jag försöker kommentera allt jag tycker är intressant :)

Svar: Kul att du tycker det. Tack!
Mösstanten

Ninas hus:

Visst är det roligt både med kommentarer och likes. Jag blir så himla glad för alla kommentarer (och likes) och skulle gärna vilja blogga mer än vad jag hinner med...

Svar: Ja det är ju tiden som inte räcker till. Det är trevligt att hitta andra bloggare inom sin egen plattform. Då blir det mycket lättare att kommentera.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: