Plastpåsar

Härom dagen hade Klimakteriehäxan ett inlägg om de där små plastpåsarna som vi stoppar grönsaker och frysta varor i. Hon hade hur många som helst och därför hade hon rensat ut de flesta och lämnat i plaståtervinningen. Inte i hushållssoporna som jag skrev först. Någon ordning får det vara.
Visst kände jag igen mig. De små påsarna här hemma blir bara fler och fler. Till slut kan man inte trycka ner en enda påse till i hinken. Det är då jag lägger hälften av dem i hushållssoporna eftersom jag just då inte ens inser att de kan återvinnas.
Men nu blev jag inspirerad till att göra något åt problemet.
Vi brukar storhandla en gång i veckan och då tar vi med oss plastkassar och var sin ryggsäck hemifrån. Varför då inte lägga några småpåsar i en av ryggsäckarna?
Så det gjorde vi.
Morötter i en påse som det har varit något fryst i, varför inte? Det funkade jättebra. De flesta småpåsar brukar vara rena även efter användning. De håller inte hur länge som helst, men det är bättre att använda dem tills de går sönder än att bara samla dem och så småningom slänga dem.
Den här högen påsar åkte tillbaka ner i hinken efter att vi kommit hem. Nästa vecka får de resa till affären igen.
Så simpelt egentligen. Varför har jag inte tänkt på det här tidigare? Det är den enklaste av idéer, men jag hade aldrig kommit på den om jag inte blivit inspirerad av Klimakteriehäxan.
Hur gör du med alla småpåsar?
 
Kategori: Livet Taggar: Hållbarhet, Miljö;
Annette:

Bra idé att återanvända! Jag gör något liknande, men använder nätpåsar till frukt och grönsaker. Här skrev jag om det om du vill se vad jag menar: https://justnujusthar.com/2018/01/31/eget-tema-klimatsmart-23-365/

Svar: Nätpåsar verkar smart. De håller väl riktigt länge.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

Bra, jag har försökt flera år... har alltid egen - ibland stor ikea-kasse - med mig. Självscannar, lägger allt själv i min kasse, fäster prisetiketter direkt på kålroten... Nu är ju mycket redan färdigpackat i plastförpackningar; druvor, tomater, gurka.... De nya plastpåsarna är gjorda av sockerrör, förmultnar - och håller inte så länge,

(Papperskassarna då... ser när folk slänger tidningar och andra helt rena saker till återvinning, trycker ihop papperskassen - och fyller halva återvinningskonteinen med det! Papperskassar går att återanvända många många gånger! Dessutom dumt att slänga 3 kronor... Frågade en ung man varför han inte använder papperskassen en gång till?
"Vi har så mycket kassar hemma!"

Svar: Bra sagt! Om att ha för många papperskassar hemma: vi måste bli bättre på att komma ihåg att ta med oss kassar när vi går till affären. Som du gör.
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Kul! Goda idéer får vi aldrig för många av! Men obs, jag slängde inte mina i soporna utan i plaståtervinningen, förstås ... Dock visar det sig svårt att komma ihåg att ta med små påsar till affären när man ska handla, stor har jag alltid. Nåja, får jobba på det!

Svar: Då ska jag genasträtta i posten.
Mösstanten

veggiehäxan:

Jag har oftast ryggsäck eller tygkassar. Till vissa lösviktsvaror tar jag en påse i affären. Ska jag ha flera varor med samma kilopris lägger jag det i samma påse. Säger till i kassan och för min del har det ingen betydelse om det står äpplen eller päron på kvittot. En del tar jag löst. Några bananer eller apelsiner behövs ingen påse till.
Sorterar sopor hemma. De plastpåsar jag får med mig använder jag att sortera plaståtervinning i. Sedan lägger jag dem i återvinningen. Har funderat på det där med tygpåsar.
Varannan vecka får jag hem Ekolådan. Det levereras i en kartong som jag sedan lämnar tillbaka och är inte mycket andra förpackningar.
En trevlig blogg förresten som jag nyligen hittat.

Svar: Här kommer du med bra tips. Jag har aldrig tänkt på att man kan lägga olika varor med samma kilopris i samma påse. Kul att du hittat hit.
Mösstanten

Anonym:

Vi har nästan alltid med oss stora kassar själva när vi handlar och försöker i den mån det går att undvika småpåsar. Det finns så mycket som går att lägga utan, som bananer eller så. Och sen återvinner vi det mesta nitiskt. 😊

Svar: Så bra! Är tyvärr själv inte alltid tillräckligt nitisk när det gäller återvinning, men jag strävar på.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: