Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe

Jag tror inte att jag har läst någon bok av Maria Gripe före den här. De fanns inte när jag var barn och jag har inte högläst någon bok av henne för mina barn. Men det skulle inte förvåna mig om min dotter har läst denna. Jag ska försöka komma ihåg att fråga henne.
Tordyveln flyger i skymningen gick ursprungligen som dramatiserad radioföljetong. Det var kanske det som gjorde att jag ville läsa den för jag hörde brottstycken av följetongen på radio när den gick på 1970-talet och titeln är så stämningsfull och lite mystisk.
Berättelsen är också en mystisk och spännande historia med övernaturliga inslag. Tre tonåringar i en liten ort i Småland letar efter en gammal egyptisk staty som ska finnas i byn. Berättelsen är stämningsfull, somrig och har en del humor.
För en tant som jag som var ung på 1970-talet är den rätt kul att läsa. Bandspelare, walkie-talkie, tv och radio samt en tidningsreporter förekommer i boken. Boken kom ut 1978 och det känns som länge sedan. Det är rätt gulligt. Ungdomarna får hjälp av den gamle prästen och det är som om de lever i en bubbla i den där byn. Rökning, alkohol och allt möjligt annat förekommer inte.
Om jag ska vara lite kritisk så tycker jag att den yngste pojken som just har fyllt 13 år är lite för vuxen i språket och kan en massa ord och uttryck som jag inte tror att han skulle kunna om han var en verklig pojke. Men jag hade trevligt när jag läste boken och tydligen finns det intresse för den än idag.
Boken jag läste var en utgåva från En bok för alla och kom ut 2015.
Jag kan inte låta bli att avsluta med lite vårblommor. Vi är inne i maj och det ser inte riktigt ut så här längre men jag tycker att blommorna är så fina.
 
Hanna Karlsson:

Den boken läste min lärare för klassen när jag gick i mellanstadiet. Har även läst den en gång efter. Jag tyckte att boken var ganska konstig. Måste nog läsa den igen och se vad jag tycker nu. :-)

Svar: En sak som är lite konstig i boken tycker jag är de långa avsnitten som är intalade på bandspelaren. Kanske funkade de bättre när det var radioteater.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: