Var är svalorna?

Det här fotot tog jag i måndags kväll. Inte en svala så långt ögat kunde nå. Men i tisdags, när jag satt på balkongen med mitt morgonte hade de kommit. Tyvärr är det nog ingen idé att jag försöker fånga dem med mobilen. Hade svalorna funnits här i måndags hade de endast varit synliga som svarta prickar på det här fotot, eller antagligen inte alls.
I alla fall har jag undrat: Var är svalorna, kommer de inte snart? Jag längtar efter dem. När svalorna har kommit har det blivit sommar, vad än vädergudarna hittar på efter det och det är så skönt för själen att sitta och titta på dem när de flyger där uppe.
Nu vet vi förstås vart de tar vägen under vintern. Långt söderut flyger de, ända till mellersta och södra Afrika. Jag förstår inte hur de orkar, de små liven. Jag förstår inte ens hur de orkar flyga som de gör där uppe i det blå när de fångar insekter.
Det är kanske inte så konstigt att man trodde att de övervintrade i frusna sjöar på 1500-talet. Här är en bild från Olaus Magnus Historia om de nordiska folken som gavs ut första gången 1555. Fiskare drar upp svalor i nät ur en frusen sjö. Hur den föreställningen har uppkommit vet jag inte, kanske hade en stackars svala hittats någon gång i en frusen sjö. Olaus Magnus faktoid om svalornas övervintring levde tydligen vidare för Carl von Linné nämner svalor i sjöar i sina verk.
Hos Projekt Runeberg kan man hitta hela Olaus Magnus Historia om de nordiska folken. Han skrev på latin förstås och verket heter egentligen Historia de gentibus septentrionalibus. Inte så lätt för oss att läsa kanske.
Men Projekt Runeberg kan jag rekommendera. Där kan vi hitta inskannade böcker som är fria att ta del av och de flesta är inte på latin.
Vi har haft så många fina sommardagar redan. Det man kan glädja sig åt när vädret blir sämre är att då flyger svalorna lägre och man ser dem bättre.
Trevlig fredag önskar jag er alla.
 
Hanneles bokparadis:

kan läsa frakturstil, tyckte det var roligt som ung... lite växtlatin kanske, men man glömmer ju. Svalor så fina, vi bor nära hästhagar och Highland cattlespringer utanför altanen, så svalor kan synas ibland.

Svar: Det är härligt att se dem. Mungiporna dras uppåt.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: