Villa Europa av Ketil Björnstad

Den här boken hade jag aldrig läst om jag inte hade deltagit i boklistan på tisdagar. Den 8 maj handlade den om böcker på temat Europa. Boken är en släktsaga som sträcker sig i tid från 1892 till 1990.
Den börjar med Erik Ulven som överger sin unga hustru Nina och far ut i Europa där han vill göra affärer och bli rik. Han blir inte rik utan blir lurad och luras. Jag tycker att han har starka psykopatiska drag.
Efter många år kommer han hem. Då är hustrun död men hon har inrett många rum i den stora villan med föremål från olika delar av Europa. Ovanför ytterdörren står skrivet Villa Europa.
Boken är en släktsaga som sträcker sig över flera generationer. Ett tema som finns i boken är egoism, narcissism och psykopatiska drag hos flera av männen. Inte alla som tur är. Ett annat är övergrepp på kvinnor. Flera generationers kvinnor blir utsatta för våldtäkt och den nya generationen har kommit till på så vis. Ett tredje tema är humanism, människokärlek och och kamp för kvinnors rättigheter och ett bättre samhälle.
Tyvärr tyckte jag länge när jag läste att människorna och händelserna var framställda utan riktig kropp och själ. Jag tänkte ge upp läsningen och funderade på om historien skulle passat bättre som tv-serie där skådespelarna och en bra regissör skulle kunna fylla ut och nyansera människorna i berättelsen. Men när historien hade kommit in på tiden efter andra världskriget blev berättandet bättre.
Villa Europa är inte den bästa bok jag har läst i år men jag är ändå glad över att jag läste den till slut. Romanen har en blandning av satiriskt berättande och mer realistiskt som får mig att fundera vidare.
Villa Europa av Ketil Björnstad, Trevi 1994. Översättning Margareta Eklöf.
Trevlig helg önskar jag er alla.
 
Hanneles bokparadis:

låter lite deppigt, har inte så stor erfarenhet...
(Så här kanske intressanta böcker ser ut:
https://hannelesbibliotek.blogspot.se/2014/10/missbruk-av-post-it.html

Svar: Visst ser den dyster ut. Det kanske var inne med sådana omslag när den kom ut.
Mösstanten

Hannele:

(vad hände med inlägget??
https://hannelesbibliotek.blogspot.se/2014/10/missbruk-av-post-it.html

Hannele:

(deppigt innehåll, låter det som)

Svar: Ja deppigt, men också lite roligt emellanåt.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: