A word child av Iris Murdoch

Hilary Burde har haft en hemsk barndom. Vem hans far är vet han inte och hans mor dog när han och hans syster var små. Deras moster som bodde i en husvagn tog hand om dem, men Hilary skickades iväg till ett barnhem.
Som tur var uppmärksammade en lärare att pojken hade läshuvud och tog sig an honom. Hilary studerade och blev lärare vid Oxfords universitet.
Den lite äldre, inflytelserike Gunnar hjälpte Hilary till tjänsten. Men Hilary blev förälskad i Gunnars hustru och genom en olycka som han orsakade dog hon.
Allt det här tar inte särskilt stor plats i boken. Det är förutsättningen för berättelsen och det har lett till att Hilary arbetar som lägre tjänsteman på en statlig myndighet i London och lever ett uselt liv.
Jag kan inte säga att jag tycker om Hilary, även om jag förstår att mycket av hans beteende beror på hans barndom. Han har ett hål inom sig och har dålig självkänsla. Mycket av det som händer beror på att han upplever att människor försöker sätta sig på honom. Men jag undrar om han inte från början har haft svårt att sätta sig in i andra människors situation, att riktigt bry sig om dem.
Hilary handlar mycket egoistiskt. Han ser allting utifrån sig själv. Han behandlar den unga kvinnan som älskar honom som en sak som ömsom irriterar honom och som han ömsom kommer tillbaka till. Han behandlar sin syster som om han äger henne. Dessutom följer han många gånger sina impulser utan att tänka sig för. Det är som om hans hemska barndom tar ifrån honom ansvaret för hans handlingar.
Det tog ett tag innan jag kom in i boken, men när jag väl hade gjort det var den mycket spännande. Hilary är en intressant karaktär och och när jag säger att han handlar egoistiskt betyder det inte att han inte har samvetskval för det har han. Jag ville så gärna se hur allting skulle sluta. Spänningen blev bitvis nästan thrillerartad.
Boken är inte helt lätt att läsa men ger en hel del om man gör det.
A word child av Iris Murdoch, Chattoo & Windus 1975.
Boken finns också översatt till svenska och heter då Ett ordets barn, Norstedts 1978.
 
Elisa:

Jag har nog aldrig ens hört talas om boken. Lite lockad blev jag att läsa i alla fall, men tror också jag skulle bli irriterad på Hilary efter hur du beskriver honom. :)

Svar: Ja nog kände jag mig lite irriterad på Hilary! Men jag tycker om att läsa om olika sorters människor. :-)
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

Murdoch får jag plocka fram ur hyllan

Svar: Jag tror att det är den första bok av henne som jag har läst, men jag har inget emot att läsa fler.
Mösstanten

Angelica Wåhlin:

Alltså, jag måste faktiskt tacka för den här bloggen & alla tips. Sen jag hittade hit har min läslust sakta men säkert börjat krypa tillbaka. Jag har egentligen alltid älskat att läsa, MEN när jag började plugga dog all lust i samband med tung kurslitteratur. Nu har jag äntligen börjat öppna mina böcker igen & damma av bokhyllan!

Svar: Men så roligt att du har börjat läsa! Det är så klart svårt att få ork och ro och tid till läsning periodvis i livet. Sedan räknar jag inte med att alla som läser min blogg tycker om att läsa exakt samma böcker som jag. Men det är så givande att skriva om dem.
Mösstanten

Mrs Kjellström :

verkar vara en bra bok, sj har jag lite svårt med sådana böcker pga hur jag själv haft de

Svar: Visst. Man får välja vad man läser om.
Mösstanten

Carolina:

Vilken tragisk bok ändå :/

Svar: Ja den är tragisk.
Mösstanten

Lillan Kind:

Det låter som en intressant bok! Kanske delvis därför att det finns många i dagens verklighet, som använder sin dåliga uppväxt som en ursäkt för både egoism och uteblivet ansvarstagande för sitt liv och sina handlingar.

Svar: Ja det är inte ett helt ovanligt fenomen. Som jag skrev var boken lite svår att komma in i men sedan blev den spännande. Det var den första boken av Iris Murdoch som jag läste men jag kan gott tänka mig att läsa fler.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: