Brick Lane av Monica Ali

Nanzeen är arton år när hon blir bortgift med den dubbelt så gamle Chanu. Han bor i London och Nanzeen flyttar dit från Bangladesh. Det visar sig att Chanu har framställt sin tillvaro i London som bättre än vad den är. De bor i ett nedslitet bostadsområde där problemen hopar sig efter hand. Många andra från Bangladesh bor där också.
Chanu är utbildad och jobbar på kommunen. Vad han gör där blir Nanzeen aldrig klar över. Hon är uppvuxen i en liten by på landet och Chanu anser sig lyckligt lottad som har fått en så oförstörd fru. Han vill att hon ska förbli sådan. Arbeta utanför hemmet ska hon inte och han sköter alla ärenden.
Vi får följa Nanzeens liv i London. Barnafödslar, sjukdomar, grannar. Skvallret bland Bangladeshierna och den sociala kontrollen. Det är lätt att bli utskämd. Så småningom tar Nanzeen sig ut och lär känna mer av London. För att klara familjens ekonomi blir hon sömmerska i hemmet och syr kläder till en fabrik för en låg lön. Hennes man, Chanu, har massor med projekt på gång som ska ge pengar så att de kan köpa ett fint hus i Bangladesh och flytta tillbaka. Men det blir bara prat.
Samtidigt får vi följa Nanzeens systers liv i Bangladesh genom brev som hon skriver. Systern har rymt med sin älskade men blir övergiven och hamnar som ensam kvinna i en mycket utsatt situation. Nanzeen snålar undan pengar och skickar till henne då och då.
I London ökar rasismen efter 11-septemberattackerna i USA. Chanu blir ännu mer övertygad om att de ska flytta tillbaka till Bangladesh, men döttrarna och Nanzeen vill stanna kvar.
Brick Lane är spännande att läsa. Kvinnors underordnade position och hur även upplysta och radikala män förutsätter att kvinnan ska serva dem beskrivs med värme och humor. Vi lär känna Nanzeen mer och mer. Människorna är fint beskrivna, även Chanu som delvis framstår som en karikatyr har djup och Nanzeens kärlek och samhörighet med honom kommer fram i berättelsen fast hon delvis föraktar honom och hittar en annan kärlek. Brick Lane är en mänsklig och varm berättelse med mycket humor som jag rekommenderar.
Brick Lane, MånPocket 2005. Översättning: Ann Björkhem.
Brick Lane kom först ut på Forum i svensk översättning 2003.
 
Hanneles bokparadis:

verkar vara intressant bok, hon bor i rätt stad...

Svar: Ja det förstår jag att du tycker. :)
Mösstanten

janet:

Den har jag läst, även om det var ett tag sedan nu. Tyckte den var bra! Blir alltid så sugen på att skriva om böcker när jag läser din blogg, Mössan, men det kommer visst alltid något emellan. Hur som helst läser jag "Den sista föreläsningen" av Randy Pausch nu och den kan jag verkligen rekommendera.

Svar: Åh Den sista föreläsningen känner jag inte alls till. Det måste jag titta på.
Mösstanten

Yasmine:

Det låter som en bok jag skulle tycka om att läsa, även om jag helst läser liknande biografier! :)

Svar: Biografier kan vara väldigt spännande att läsa.
Mösstanten

Lillan Kind:

Det här verkar vara en bok som jag skulle tycka om att läsa! Du skriver dina recensioner så målande och bra att jag blir sugen på att läsa det mesta!😄

Svar: Det är roligt att skriva dem och jag tror inte jag har skrivit om någon bok som jag tycker är direkt dålig. Alla har varit bra på olika sätt. Sedan passar ju inte varje bok alla människor förstås.
Mösstanten

Carolina:

Intressant bok!

Svar: Ja jag tycker att det är spännande att läsa om människoson har helt andra erfarenheter än jag själv.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: