Brott

Jag kom inte på en enda norsk deckare som jag hade läst så därför tyckte jag att jag skulle läsa en. Den här hittade jag på bibliotekets bokbytardisk. Karin Fossum har jag hört ska vara bra, tänkte jag och tog hem boken. Den visade sig också vara bra skriven. Det är inte en traditionell deckare utan mer en berättelse i Ruth Rendells anda. Det händer inte så mycket men Fossum skapar stor spänning och jag vill se hur det går.
Huvudperson är Alvar Eide. Han lever ensam, arbetar på ett konstgalleri och han har inga vänner och ingen släkt som han träffar. Hans stora problem är att han inte kan säga nej. Han har dragit sig undan från andra människor och när han konfronteras med dem kan han inte säga ifrån. En dag kommer en drogmissbrukande flicka in i galleriet för att värma sig. Ägaren har instruerat om att sådana ska ut direkt, men istället bjuder Alvar henne på kaffe.
Det skulle han inte ha gjort, han som inte kan säga nej.
Hur det utvecklas och slutar vill jag inte berätta eftersom detta är en spänningsroman om än en ovanlig sådan. Ett annorlunda grepp är att författaren är med i berättelsen. I början står hen och tittar ut genom fönstret på alla romanfigurer som vill bli skrivna. Alvar Eide står som nummer två, men rätt som det är har han gått före i kön och befinner sig inne i författarens hus.
Berättelsen som författaren skriver varvas med avsnitt där romanfiguren Alvar Eide samtalar med författaren. Det är faktiskt ett skickligt grepp och nog avgörande för att jag ska orka läsa berättelsen. Det är så pinsamt och påfrestande att läsa om hur Alvar Eide trasslar till det mer och mer för sig eftersom han inte kan säga ifrån. Avsnitten där läsaren får stiga ur berättelsen känns nödvändiga för mig.
Brott är en spännande bok som också får mig att fundera över hur vi människor fungerar.
Brott av Karin Fossum, Månpocket 2008. Översättning: Ulf Örnkloo.
 
Hanneles bokparadis:

hon är så tuff, sett några filmer

Svar: Min första bekantskap med henne.
Mösstanten

Christina:

Den vill jag läsa! När jag läste konstgalleri så blev jag såld på boken....
Tack för tipset!
Kram Christina

Svar: Alltid roligt om ens tips kommer till nytta!
Mösstanten

Hanna Karlsson:

Men jag vill ju veta hur det trasslar till sig. Får läsa boken helt enkelt. :-)

Svar: Du får göra det. :-)
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Har läst en hel del Fossum, hon är oftast bra. Anne Holt också. Och det finns faktiskt massor med norska författare som är läsvärda! Nesbö har jag inte läst men många hyllar honom.

Svar: Visst det finns många bra norska deckarförfattare. Det är bara det att jag inte har läst dem :-)
Mösstanten

Lillan Kind:

Jag har inte läst någon bok av Karin Fossum, men jag tycker om Ruth Rendells böcker. Så det här kan vara en bok för mig!😊

Svar: Den var väldigt spännande å, tyckte jag.
Mösstanten

Bella:

Åh det låter jättekul med en huvudperson som inte kan säga nej, känner igen mig själv i att ha svårt att säga nej :p

Svar: Det gör jag också i viss mån. Fast fullt så mesig som Alvar är jag inte.
Mösstanten

Carolina:

Intressant bok ändå!! :D

Svar: Jag tyckte att den varspännande.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: