Fars dag på söndag - tema fäder för boklistan

Ja, det passar väl bra den här veckan att ha pappor som tema för tisdagslistan? Initiativ och tema från Johannas deckarhörna som vanlig. Och här är min lista:
  • Beckomberga - ode till min familj av Sara Stridsberg. Den handlar om tonårsflickan Jackie vars pappa är intagen på Beckomberga mentalsjukhus. Den har jag skrivit om på bloggen så titeln är en länk.
  • Mig äger ingen av Åsa Lindeborg. Boken berättar om en flicka som växer upp med sin ensamstående pappa. Han är härdare på Metallverken i Västerås och han dricker för mycket. En fin uppväxtskildring.
  • H som i hök av Helen Macdonald. En självbiografisk bok där Helen Macdonald bearbetar sorgen efter sin bortgågne far genom att tämja en duvhök. En helt fantastisk bok som jag har skrivit om så titeln är en länk.
  • Pappan och havet av Tove Jansson. Även nu är titeln en länk.
  • Ett kort uppehåll på vägen till Auschwitz av Göran Rosenberg. Han skriver om sin pappa som var polsk jude och hamnade i läger men lyckades överleva och kom till Södertälje och blev industriarbetare. En fin bok, mycket läsvärd.
Och så avslutar jag som vanligt med att uppmana er att gå in på Johannas deckarhörna så kan ni få fler boktips.
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker
Evelina:

Beckomberga vill jag läsa. I början tänkte jag ha med böcker om pappor, men tyckte det var svårt att hitta några. Kul att få tips på din lista.

Svar: Man kan ju göra som man vill. Johanna har ju böcker hon vill ge till pappa. Den vinkeln tänkte jag inte alls på.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

tack för tips, läst bara Jansson.

Svar: Varsågod :-)
Mösstanten

Boklysten:

Har inte läst Beckomberga och Pappan och havet. Tack för tips!

Svar: Två bra böcker väntar på dig då!
Mösstanten

Villa Frejas bokblogg:

Mig äger ingen har jag funderat på att läsa.

Svar: Det är den ju värd.
Mösstanten

violen:

Har inte läst H som i hök eller Rosenbergs bok. Den senare står på läsalistan, men jag försöker ta en paus från andra världskrigets fasor. Läser däremot gärna böcker av judar boende i Sverige och deras situation. Det är intressant. Ja en är ju med på min lista....

Svar: På något konstigt sätt var inte Rosenbergs bok så påfrestande att läsa.
Mösstanten

Monika:

Mig äger ingen har jag bara sett som film. Jag gillade den.

Svar: Filmen har jag inte sett.
Mösstanten

Vargnatts bokhylla:

Beckomberga vill jag läsa!

Svar: Klart läsvärd.
Mösstanten

Fialia:

Jag älskar Mumin böckerna och alla karaktärer där i, men har konstigt nog lite svårt för Muminpappan :)

Svar: Jag tycker att det är så fint och rörande i Pappan och havet när han försöker hitta son roll och vill vara den store mannen som tar hand om sin familj.
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Linderborg har jag läst, Stridsberg har jag tänkt läsa. Rosenberg står i hyllan ... Tove Jansson tror jag också att jag läst men jag minns inte historien om sanningen ska fram.
https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2018/11/en-bok-till-far.html

Svar: Ska kika in på din lista.
Mösstanten

Yasmine:

Den sista boken tilltalade mig lite extra!

Svar: Det är en bra bok och skriven så att åtminstone jag orkade läsa den. Böcker om judar under andra världskriget kan ju vara svårt att stå ut med eftersom det var så hemska saker som hände.
Mösstanten

janet:

Jag läste "Drömfakulteten" av Stridsberg och avskydde den. Ärren efter den känns för irriterade för att jag ska våga ge mig på Beckomberga. Synd kanske, men jag ogillar stort att känna mig irriterad.

Svar: Nä man läser ju det man vill. Kanske är Sara Stridsberg inget för dig. Om du är intresserad av fåglar kan jag rekommendera H som i hök.
Mösstanten

janet:

Ja, den ska jag absolut läsa!

Svar: :-)
Mösstanten

Carolina:

Bra tips! Jag har sätt filmen ''mig äger ingen'' och även fast att den är oerhört tragisk är den bra. Tragiska böcker om faders figuren tyvärr, jag hade velat läsa mer postivit till min faders ära. Men samtidigt blev jag då nyfiken på Beckomberga och sistnämnda boken! :)

Svar: Ja mycket problem med papporna. Pappan i H som i hök är en bra älskad pappa, men han har ju tyvärr gått bort. Den enda positiva bokpappa som jag kom på var Alfons Åbergs pappa. Men det måste ju finnas fler.
Mösstanten

Lottens bokblogg:

Både Rosenberg och Lindeborgs böcker tyckte jag mycket om

Svar: Bra böcker.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: