Filmen eller boken? Eller båda?

Vi lånade Berättelsen om Pi på biblioteket. En helt klart sevärd film om ynglingen Pi som reser med ett fraktfartyg med sin familj från Indien till Kanada. De ska emigrera dit eftersom det har blivit alltför svårt att driva djurparken som familjen äger i Indien. Med sig på fraktfartyget har de många djur, bland annat en bengalisk tiger, en orangutang och en hyena.
Under överfarten råkar de ut för en häftig storm. Hela familjen omkommer, utom Pi. Han hamnar ensam i en livbåt och där hamnar också tigern, orangutangen och hyenan. Sedan är det upp till Pi att klara sig vidare och förhoppningsvis räddas.
Man kan tro att det är omöjligt att filma den här historien. Men det är mycket trovärdigt gjort fast berättelsen är otrolig. En slags saga som griper tag och stundvis är andlöst spännande.
Filmen har jag alltså sett. Den bygger på en berättelse skriven av Yann Martel. Boken har jag inte läst. Vill jag läsa den nu när jag har sett filmen? Jag tror jag nöjer mig så här.
Ofta är det tvärtom. Jag kan ha läst en bok som jag tyckte var mycket bra. Sedan kommer filmatiseringen. Då har jag ofta inte lust att se filmen. Jag är rädd att jag blir besviken. Det finns undantag. En del klassiker har jag inget emot att både läsa och se på film.
Hur brukar ni göra? Filmen eller boken eller båda?
 
Kategori: Film Taggar: Böcker, Film;
Lena :

Jag tyckte filmen var kass.

Svar: Jag tyckte den var riktigt bra. Underhållande och stundvis spännande och gripande. :-)
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

Pi är fantastisk film, sett den två gånger, vet inte om maken läst boken som finns i hans bokhylla.

Svar: Jag tyckte att den var bra och även att det är fantastiskt att de har kunnat göra den med djuren, att de fick till det så bra. Varken jag eller min man har läst boken.
Mösstanten

Hannele :

(ibland försvinner inlägget, ibland blir det dubbelt 😳

Svar: Ja det är inte bara du som råkar ut för dubbla inlägg. Något funkar nog inte som det borde.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

(dubbla inlägg stör inte mig... men när allt försvinner när en kämpat med sitt pekfinger...)

Svar: Det är inte kul! Jag kanske borde mejla supporten igen?
Mösstanten

David och Bella:

Åh jag gillade också den filmen när jag såg den! Jag gillar inte att läsa boken om jag sett filmen eftersom då vet jag slutet. Och har jag läst boken är det sällan jag vill se filmen eftersom "jag kan" historien redan. Måste jag välja så blir det att läsa först och sen se film 🙂

Svar: Nu var det en person på Instagram som hade läst boken först och blev besviken på filmen. Jag lutar åt att jag ska läsa boken i alla fall. :-)
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Har jag läst (och gillat) boken är jag nästan rädd för att se filmen ... men ibland funkar det. Historien om Pi har jag varken läst eller sett.

Svar: Så brukar det ofta vara för mig också. Kanske läser jag boken ialla fall.
Mösstanten

Yasmine:

Det beror på vad jag gör först. Ser jag filmen först vill jag inte läsa boken och tvärt om. Men såklart finns det undantag också! :)

Svar: Jag är ungefär så också. Kanske läser jag ändå boken om Pi? Vi får se.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: