När man inte hör

I förrgår var det littärär salong med Sara Stridsberg på Babettes Kafferi här i Linköping. Det var massor med folk så evenemanget hade flyttats till den intilliggande kyrksalen. Tyvärr var ljudet uselt. Jag tror att jag missade minst hälften av vad de sa. Samtalsledaren uppfattade jag nästan ingenting av samtidigt som han tog lite för stor plats. Men vad Sara Stridsberg sa uppfattade jag bättre, om än inte allt, och naturligtvis var det viktigare att höra henne.
Samtalet handlade om hennes nya roman Kärlekens Antarktis. I den boken är det en mördad kvinna som berättar. Stridsberg läste lite ur boken och det var vackert. Om hur hon fick idén berättade hon att hon hade hört en fånge från Guantanomolägret säga att han ville att någon skulle ta ett foto på honom när han var död. Frasen "ta ett foto på mig när jag är död" lämnade inte hennes tankar. Länge fanns den med henne innan hon började skriva på den här boken om en människa i den yttersta utsattheten, alltså mördad och kroppsdelarna utspridda i skogen.
Jag har tänkt att den här boken är så hemsk så den orkar jag inte läsa. Men igår läste jag bloggen Pensionär, nyss pensionär och Agneta som driver den bloggen hade skrivit så fint om Kärlekens Antarktis som hon hade läst och diskuterat i sin bokklubb. Länk till hennes blogginlägg här.
Så jag kommer nog att läsa Kärlekens Antarktis så småningom. Och jag kommer att återvända till Babettes kulturevenemang. De har många intressanta framträdanden och jag pratade med dem om ljudet efteråt och förhoppningsvis blir det bättre nästa gång.
Bokklubben @bokklubban har ett fint inlägg på Instagram om kvällen med Sara Stridsberg.
Och här är ett intressant samtal med Sara Stridsberg och Jonas Hassen Khemiri där man faktiskt hör alltihop. Det är från Bokmässan i år.
 
Angelica Wåhlin:

Den boken vill jag läsa! Den låter hemsk, men - ursäkta om jag låter morbid - också vacker på något sätt. Kanske för att det är den mördade själv som berättar?

Svar: Jag blev pepped av Agnetas fina inlägg så jag kommer att läsa den. Sara Stridsberg sa också att oftast fokuserar man på mördaren. Han, som det oftast är i böcker och filmer, är så spännande och intressant. Men Stridsberg ville fokusera på offret, som vilket vi vet oftast är en kvinna i böckerna och i filmen. Det tycker jag är bra.
Mösstanten

Amanda (Swedish Passport):

Åh så tråkigt att ljudet var så dåligt, men det du uppfattade lät i alla fall så spännande! :)

Svar: Jadå, det var inte bortkastat att gå dit. :-)
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

trist när de inte hann fixa ljud i den nya lokalen, boken tänker jag inte läsa.

Sara Stridsberg pratar om sin roman Kärlekens Antarktis:
https://www.svtplay.se/video/19303459/babel/babel-sasong-28-avsnitt-4

Stridsberg om skrivandet:
https://urplay.se/program/208973-ur-samtiden-bokmassan-2018-jonas-hassen-khemiri-och-sara-stridsberg-om-skrivande

Svar: Tack för länkarna! Den sista har jag i inlägget. :-)
Mösstanten

Carolina:

Hade precis en tentamen om det som du upplevde i kyrkan. Kyrkan är inte anpassad för tal, utan endast musik. Om man spelar musik så blir det ju extra mäktigt i en kyrka men otydligt tal. Handlar om att det inte finns så mycket absorption i en kyrka och endast reflektion och det gör att ljudet studsar mot väggen och inte tas upp utav absorption och då blir talet otydligare! :)

Svar: Intressant! Dessutom så fanns deras ljudkille inte där den kvällen. Antagligen hade det i alla fall blivit något bättre om han hade varit med. Min man sa att man ställer in mikrofonljudet på olika sätt om man ska höra musik respektive tal. Själv vet jag inget om sådant.
Mösstanten

Yasmine:

Vad tråkigt att inte kunna höra! Hoppas verkligen att det blir bättre nästa gång :)

Svar: Ja det hoppas jag också. Som tur är hörde jag ju mest av Sara Stridsberg och det. Ar ju henne jag hade kommit dit för.
Mösstanten

Jessica Högberg:

så himla trevligt det lät (låtsas inte om ljudet)

Svar: Visst är det trevligt för en bokmal att lyssna till författare!
Mösstanten

David och Bella:

Jag fnissade till över att du vågar skriva så rakt vad du tycker, att han tog lite mycket plats! Synd att ljudet var så dåligt

Lillan Kind:

Så synd att ljudet var så dåligt på en tillställning som denna som går ut på att lyssna. Personligen tycker jag inte heller att det är så kul när en samtalsledare tar för mycket plats. Personen ifråga ska ju liksom inte ta över. Boken vet jag inte om jag vill läsa. Har hört samtalen om den på TV och fastnade inte riktigt för den.

Svar: Det är absolut en bok som man kan tveka inför.
Mösstanten

Kraka:

Dåligt ljud och usla ljudanläggningar är verkligen en styggelse! Hoppas det fixar det till nästa gång.
Ha en fortsatt bra fredagskväll och helg!

Svar: Trevlig helg till dig också!
Mösstanten

Kommentera inlägget här: