När mörkret tätnar

Nu sänker sig mörkret mer och mer över oss. Hur ska man klara sig tills det blir ljusare igen? Man ska ha ljus på morgonen tänkte jag. Då fungerar tallkottkörteln som den ska. Man blir pigg på morgonen och trött på kvällen och sover gott om natten.
Här ska alltså inte vara någon mysbelysning på morgonen, tänkte jag. Inga ynkliga smålampor och tända stearinljus. Nej stora lampan över köksbordet ska vara tänd och belysningen ska dras upp till max. Så det gjorde jag.
Men sedan när jag stod framför badrumsspegeln och skulle måla ögonfransarna tyckte jag att jag såg så dåligt. Efter en liten stund förstod jag att jag hade ett flimmer framför högra ögat. Det var misstänkt likt början till migrän. Jag har inte haft migrän på minst femton år så jag tänkte: men jag får ju inte migrän nu för tiden!
Jag tog en magnecyl. Flimret försvann efter ett tag. Jag fick inget riktigt anfall, men huvudet kändes tungt och lite konstigt under dagen.
Jag drog slutsatsen att det är bättre att tona ner ljuset lite. Stora lampan kan vara tänd, men inte med fullt ös. Det är onödigt att utsätta sig för chock.
Det finns så mycket man kan göra under den här tiden. Man ska ta hand om sig själv och mysa så mycket man bara orkar. Dricka varm choklad till exempel. Jag måste säga att kakaopulvret som jag köpte på Liljeåkers te- och kaffehandel är suveränt gott.
Är man en läsande människa som jag kan man alltid mysa med en god bok. Man kan se film. Man kan umgås. Man kan kura skymning. Visst är det trevligt att tända ljus och ha det lite dunkelt hemma, så efter ett par timmar släcker vi lampan över köksbordet.
Är man sedan pensionär, som jag har man möjlighet att gå ut mitt på dagen och det tror jag är bra, även om det aldrig blir riktigt ljust vissa dagar.
Men mysa behöver man under den här tiden. Det händer till och med ibland att jag tänder i kakelugnen.
 
Hanneles bokparadis:

Jag gillar hösten och föredrar dagsljus, vi har det väldigt bra med stora fönster åt alla håll. Levande ljus gillar jag inte....är väl minoritet. Maken vill ha starkt ljus... vi har dimmer i ett par rum, då får jag nästan ont i ögonen. (Förr blev jag trött på bibliotek och kontor, läste att de gamla ljusrören vibrerade på ett speciellt sätt). Viktigt att gå ut i dagsljus en stund, även arbetare kan ta en liten lunchpromenad på tio minuter - för att få lite melatonin-sömnhormon för nattsömnen.

Svar: Dagsljus är viktigt. Sedan var det väl så att för länge sedan sov de mer under den här tiden. Vi lever så artificiellt nu, mot naturen. Vi kan ju inte och vill helker inte gå tillbaka i utvecklingen, men att sova lite mer så här års är nog inte fel.
Mösstanten

Amanda (Swedish Passport):

Åh så härligt inlägg! Jag har en väckarklocka som lyser i samma färger som solen gör när den går upp vilket gör att jag får vakna till "soluppgången" varje morgon vilket gör det lite lättare att kliva upp på morgonen även om det är kolsvart ute :)

Svar: Min dotter har en sådan där väckarklocka, jag har inte prövat det själv, men det är nog en bra uppfinning - att få vakna lite mjukt.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

Visst märker man att en sover mindre på sommaren ⏰ ☀️
(den påhittade sommartiden är en styggelse)

Svar: Helt enig om sommartiden.
Mösstanten

Yasmine:

Jag kliver ju upp mitt i natten de dagar jag ska jobba. Det första jag måste göra är att starta lampan, för annars somnar jag om. Tack och lov är den lågenergi så det tar en stund för den att bli riktigt ljus, det är ganska skönt sådär på natten haha! :)

Svar: Att det börjar ganska mörkt och ljusnar vartefter, det är nog det bästa. Så de där långsamma lågenergilamporna som man retar sig på kan ju också vara bra ibland
Mösstanten

Jessica Högberg:

jag tror ändå att dagsljuset, det som blir är det viktigaste att ta vara på... inte migrän!!

Svar: Dagsljuset är det bästa. Det är det som vi behöver.
Mösstanten

Lillan Kind:

Så starkt lyse på morgonen ska man kanske akta sig för!😆 Men det är ju toppenbra att du har möjlighet att vara ute i dagsljuset!😃

Svar: Ja inget starkt lyse på morgonen längre. :-)
Mösstanten

Carolina:

Jobbigt att du höll på att få migrän av starka lamporna. Men skönt att det inte bröt ut fullt ut! Men skönt att ändå kunna vara ute lite under den här mörka halvåret! :)

Svar: Jätteskönt att kunna få dagsljus.
Mösstanten

Hanna Karlsson:

Skönt att det inte bröt ut helt! Jag vill börja tända ljus igen men har råkat städa undan tändarna för bra. Glömmer också alltid bort att köpa ny tändare när jag är iväg....

Svar: Typiskt att man tänker på tändare hemma men seda glömmer bort det i affären.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: