Odödlighetens persika av Jan Wolkers

Det är i början av maj i Amsterdam. Just idag är det befrielsedagen när man minns och högtidlighåller Nederländernas befrielse från den tyska ockupationen. Den gamle mannen Ruwiel har nyss vaknat. Hans fru ligger i sängen och kommer kanske inte att stiga upp på hela dagen. Lägenheten är rörig. Mannen slänger skräp i sopsäckar, massor med tomflaskor. Den gamla rostiga mopeden som står på balkongen bär han mödosamt ner till gatan.
Den urgamla hunden ligger vid hustruns fotända. Hunden kan inte gå längre och mannen bär ner honom till gatan för att rasta honom. Mannen är sur, på sin hustru, på befrielsespektaklet, på grannar, ja på allt. Han och hustrun har ett förflutet i motståndsrörelsen mot nazisterna under kriget. Då älskade hustrun en annan man som blev skjuten och hon har aldrig älskat Ruwiel som hon senare gifte sig med. Med andra ord inget bra äktenskap.
Vi får följa Ruwiel under hela dagen dels i det som händer och dels i hans inre monolog. Man kan tro att det här är en dyster bok som man knappt orkar läsa, men det är faktiskt tvärtom. Boken är full av galghumor. Ruwiel är gammal och trött och lite förvirrad ibland och det han är med om är inget man förväntar sig från början. Samtidigt är historien väldigt rörande. Hans kärlek till den gamla hunden gör att jag tycker om honom mer och mer och den sure omöjlige gubben som jag möter i början av boken blir en människa som jag kan förstå.
Odödlighetens persika är en målning som finns på Rijksmuseum i Amsterdam. Den persikan skulle gärna Ruwiel vilja ha. Men både han och hunden är gamla och skröpliga och odödlighet finns inte.
En rolig och mänsklig och sorglig bok.
Odödlighetens persika av Jan Wolkers, Forum 1983. Översättning: Torbjörn Wessner.
 
Hanneles bokparadis:

du hittar en del udda böcker, roligt och intressant

Svar: Bokbytardiskens förtjänst.:-)
Mösstanten

janet:

Låter som något för mig! Ska bara läsa ut "Bevingad intelligens" först.

Svar: Den verkar ju intressant. Jag tror att min man har läst den.
Mösstanten

Emma Engström:

Denna lät väldigt spännande!

Svar: :-)
Mösstanten

Mrs Kjellström :

du skriver alltid så bra om böckerna, du kanske borde börja jobba lite extra med att recensera böcker :D

Svar: Tack! Men jag håller mig nog till bloggen. :-)
Mösstanten

Carolina:

Intressant! Trist med obesvarad kärleks historia...

Svar: Obesvarad kärlek är sorgligt.
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Men var inte detta en onödigt jobbig titel??? tror inte jag skulle ägnat den boken en extra blick!

Svar: Jag är glad att jag gjorde det för jag tyckte att den var bra. :-)
Mösstanten

Lillan Kind:

Den här boken skulle jag nog inte kommit på tanken att läsa, men du beskriver den på ett sätt så att den verkar väldigt läsvärd😊

Kommentera inlägget här: