Böcker på tema skogen

Ja dagens tema från Johannas deckarhörna för topp fem-listan är skogen. Jag fick fundera en del men så småningom fick jag ihop denna lista.
  • In i skogens djup av Jean Hegland. Det är en dystopi om systrarna Nell och Eva som bor i ett hus i utkanten av de väldiga skogarna i norra Kalifornien. Deras föräldrar är döda och det moderna samhället faller sönder och avlägsna krig rasar i världen. 
  • Skogsliv vid Walden av Henry David Thoreau. Det är en amerikansk klassiker från 1854 och handlar om hur Thoreau levde som enstöring i en stuga han hade byggt själv vid sjön Walden.
  • Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben. En bok som gjorde att jag ser på träd på ett nytt sätt. Jag har skrivit om den här på bloggen så titeln är en länk.
  • Motorsågen av Nils Parling. Den handlar om skogsarbetare i slutet av 1940-talet när motorsågen kom. En del av skogsarbetarna ser motorsågen som en välsignelse. Andra ser den som ett hot mot sin egen och andra skogshuggares personliga frihet. Jag läste en annan utgåva på 1970-talet än den jag har hittat på biblioteket nu och jag minns att jag tyckte att boken var spännande, mycket mer spännande än vad jag hade förväntat mig.
  • In the Woods av Tana French. Jag vet, jag har tjatat om den tidigare men jag tycker att det är en mycket bra deckare. Den handlar om två irländska kriminalpoliser som arbetar med ett mordfall där en tolvårig flicka är offret.
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker

Vi missade nästan hela brittsommaren

Och varför det? Jo äntligen har vi startat projekt Få ordning på våra böcker. Så i fredags åkte vi till IKEA.
Först åt vi lunch. Det är bra att ha mat i magen när man ska köpa möbler. Sedan köpte vi två Billybokhyllor och skåpdörrar att sätta på dem nedtill. Slit och släp. De var tunga och jag är så fruktansvärt ostark. Men vi krånglade in paketen i bilen och körde hem och bar mödosamt in paketen i hissen och så vidare.
Sedan blev det ett spikande och skruvande och inpassande av skåpdörrar.
Och varför gjorde vi oss detta omak?
Jo så här såg det ut i vardagsrummet.
Och på golvet på vissa ställen.
När vi flyttade ihop för ett par år sedan hade vi så mycket kartonger. Två hushåll slogs ihop till ett. Vi lyckades sortera köksgrejerna och stoppa in dem i skåpen så att man hittar vad man behöver. Men böckerna blev bara inställda i hyllorna huller om buller och hyllorna räckte inte till.
Hur har vi kunnat leva på detta viset? kanske ni undrar. Ja det har gått. En rolig sak mitt i eländet är att jag har upptäckt bok efter bok som min man hade med sig. Intressanta och bra böcker, många av dem. Men i alla fall. Nu skulle det äntligen bli ordning.
Vi bestämde att vissa kategorier av böcker skulle stå i de nya bokhyllorna i arbetsrummet. Här håller jag på med att sortera lyrikböcker.
Vi har jobbat mycket med det här under helgen men bokordnarprojektet är inte färdigt än. Det är en lång väg att gå. I stort sett alla böckerna står i hyllor nu, men i vardagsrummet står de fortfarande huller om buller och det är där vi har de flesta böckerna. Det kommer att ta lite tid att ordna dem eftersom en hel del måste rensas ut.
Men jo, lite brittsommarglädje fick vi trots allt. För det första är vi väldigt glada över att vi äntligen har kommit igång med bokordnarprojektet. För det andra kom vi faktiskt ut igår. Vi gick till biblioteket med fem böcker och la dem på bokbytardisken där. Vi har fler böcker som ska dit, men man får pytsa dit dem efter hand.
Sedan var vi på konsert. Fyrhändig pianomusik. En upplevelse.
Det var så fint ute. Den här nyponrosen fotade jag utanför museet där konserten hölls. Och när vi gick hem hängde en månskära på himlen och luften var fortfarande ljummen. Det var liksom en fin sommarkväll.
 

Jeans alltså

jag kommer ihåg när jag var tonåring. Det var länge sedan, på 1960-talet och det var modernt att ha slitna jeans. Man kunde inte köpa dem stentvättade utan de var mörkblå och så fick man själv göra vad man kunde för att få det rätta slitna utseendet. Hasa baken mot betong var ett sätt.
Jag försökte nog också med mina wranglerjeans. De hade förresten helt fel modell för min kropp. Kanske fanns det inga jeans som var sydda för päronkroppar på den tiden? Midjan passade inte alls. Jeansen var sydda till en rak kropp. Men jag använde dem ändå förstås.
Jag kommer ihåg hur de vuxna förfasade sig. Nöta på nya kläder så att de ska bli slitna! Arméjackor från US Army var förresten också inne. Hade de kulhål var det extra fint. Och så skrev man på dem. Rolling Stones och sånt.
Ja herregud hur ungdomen bär sig åt! Det går utför med mänskligheten. Så har den äldre generationen alltid sagt. Jag har hört att det finns något sådant exempel till och med från forntidens Egypten.
Men nu har det gått för långt! Sälja trasiga kläder! Jag vet att det här inte är nytt men jag fick syn på detta i en butik nära mig alldeles nyligen när jag letade efter en bra lite tunnare mössa.
Absurt säger Mösstanten! Och så fryser man om knäna också.
Det här är mina jeans som jag använder dagligdags. Inte så elegant kanske men det har inte gått hål på dem än.
Vad tycker ni?