Räddningsavstånd

Amanda är på semester med sin lilla dotter. De har hyrt ett hus i en by och hennes man är kvar i staden. Som så många andra mammor håller Amanda koll på sin dotter. Hon måste veta var hon är och flickan får inte vara alltför långt borta. Hon måste vara inom räddningsavstånd.
Amanda måste hinna fram innan flickan ramlar i poolen, innan hon springer ut på vägen, hon får inte försvinna.
Men det är något hotfullt över den här platsen. En häst har dött efter att ha druckit vatten i bäcken och varför finns det så många handikappade barn i byn?
Det här är en kort och tät roman, mycket spännande att läsa. Författarens romankonstruktion och språk gör att det inte blir en i raden av berättelser om ett förgiftat område där människor blir sjuka. Den börjar med att Amanda ligger i en sjukhussäng. På sängkanten sitter väninnan Carlas lille son David och för honom berättar Amanda vad som har hänt.
Bara det är helt orealistiskt. David uppför sig som en vuxen. Men det är det som gör boken så bra. Den är drömlik, ja mardrömslik och har också övernaturliga inslag. Det är ändå fullt trovärdigt eftersom Amanda är sjuk och det är i hennes huvud allting utspelas. Och tyvärr vet vi ju att det finns en handfast hemsk verklighet bakom berättelsen. Sådana byar finns.
Men historien blir mer än så. Jag tänker på mammors ansvar. Jag tänkter på att vara överbeskyddande. Jag tänker på mammors rädsla. Och jag tänker på att vi inte kan beskydda våra barn från allt ont även om vi vill.
Räddningsavstånd av Samanta Schweblin, Bonniers 2016. Översättning Lina Wolff.
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker

Böcker med spökhistorier

Ja dagens tema från Johannas deckarhörna för topp-femlistan är spökhistorier. Det passar utmärkt bra den här tiden på året när mörkret tätnar alltmer. Och här är min mer eller mindre hemska lista:
  • The woman in black av Susan Hill. Den är skriven i klassisk gotisk skräckstil och kom ut 1983. Juristen Arthur Kipps reser till Eel Marsh House som ligger strax utanför en by vid engelska nordöstkusten. Tidvis är huset helt isolerat på grund av tidvattnet. När Kipps kommer dit ser han en mystisk kvinna klädd i svart. Boken finns översatt till svenska och heter då Kvinnan i svart.
  • Svart sabbat av John Dickson Carr. En deckare som publicerades 1937 och den heter på originalspråket The burning court. Boken innehåller en komplicerad och mystisk mordgåta som har både en rationell och en övernaturlig förklaring.
  • Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf. Historien utspelas på 1500-talet. Herr Arne är en rik präst. En dag överfalls hela familjen och mördas - utom fosterdottern Elsalill som gömmer sig. Elsalills fostersyster kommer som en vålnad längre fram i berättelsen och hon bidrar till att skurkarna blir straffade. En hemsk historia.
  • Spöket på Canterville av Oscar Wilde. Och nu kommer vi till de lite trevligare historierna. Den amerikanska familjen Otis flyttar in på ett slott i England. Där finns ett spöke, men den rationella amerikanska familjen tar inte spöket på allvar hur det än försöker skrämma dem. Det är en rolig kortroman som kom ut 1887 och den har filmatiserats flera gånger.
  • Lilla spöket Laban av Inger och Lasse Sandberg. Det finns flera fina bilderböcker om det snälla lilla spöket som bor i källaren till slottet Gomorronsol. Jag läste dem för mina barn när de var små. Labans pappa försöker skrämmas om nätterna men lyckas inte särskilt bra med det.
Om du vill ha fler otäcka boktips kan du klicka in dig på Johannas deckarhörna. I kommentarfältet finns länkar till en rad bokbloggar som också har spöklistor.
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker

Halloweentider

Mer Halloweenaktigt än så här blir det inte på bloggen. Vi brukar inte fira Halloween.
Men det betyder inte att jag har något emot Haloweenfirande. Allt som gör livet roligare är väl bra? Om vi hade suttit här och sagt att vi inte vill ha några importerade högtider då hade vi inte haft midsommar, och att fira ett siciliansk helgon, alltså Lucia, hade inte kommit på fråga.
Så fira ni som vill. Man har inte roligare än man gör sig, som vi säger här i Östergötland. 
När man inte firar Halloween kan det bli lite konstigt ibland. För några år sedan kom några barn och ringde på dörren och sa: Bus eller godis! Jag blev helt perplex. Äh jag har inget godis, sa jag och stängde dörren, för det hade jag inte. När barnen hade gått kom jag på att de kunde ha fått en slant istället, men det var så dags då.
Senare skulle jag gå ut. Så konstigt, det ligger något vitt här på golvet utanför min dörr, tänkte jag. När jag såg närmare efter var det vitt inne i hallen också. Ungarna hade hällt mjöl i mitt brevinkast.
Ja så kan det gå när man bara stänger dörren utan att ge något till barnen.
Det var inget problem. Mjölet gick lätt att dammsuga upp. Jag tyckte faktiskt att det var riktigt roligt.