Aftonland av Therese Bohman

Karolina Andersson är professor i konstvetenskap. Hon har nyligen separerat från ett längre samboförhållande och bor i en tvåa på Söder. Hon känner sig ensam och funderar på varför hon inte har fått det att fungera med kärlek och familjeliv. På länge har hon inte fått något vettigt gjort i sin forskning.
Så dyker doktoranden Anton Strömberg upp. Han är antagen till forskarutbildningen sedan ett år tillbaka men har knappt hört av sig under den tiden. Nu kommer han med uppgifter om ett borglömt kvinnligt konstnärskap, uppgifter som är sensationella och som kan leda till att hans lycka är gjord i den akademiska världen. Och Karolina Andersson som hans handledare kommer naturligtvis också att ha nytta av hans framgång. Tävling pågår i den akademiska- och i kulturvärlden. Det gäller att hålla sig framme.
Jag säger inte hur det går för boken är rätt spännande att läsa, lättläst också och jag kom snabbt igenom den. Den är också rolig på sina ställen, fast mest tragikomisk vilket får det att kännas i hjärtat. Jag känner igen mig i Karolina Anderssons ensamhet från perioder i mitt liv. Också i funderingar varför hon har gjort som hon har gjort. Det är rörande hur hon har tillfälligt sex med förhoppningar som grusas varje gång. Klassskillnader, eller bakgrundsskillnader skildras också i boken. Karolina Andersson kommer från Gusum och har inte haft något gratis från sin bakgrund i kulturstockholm.
Den här romanen är väl värd att läsas, men jag tycker att slutet är lite för dåligt underbyggt. Karolina Anderssons känslor och syn på livet i slutet av boken, hur har det uppstått?
Aftonland av Therese Bohman, Norstedts 2016.
 
Jessica Högberg:

"Varför gör vi som vi gör" är titeln på kursen i Sociologi...

Svar: En kurs som du läser?
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

absolut läsvärd bok i universitetsvärlden.

Svar: Absolut läsvärd. Tyvärr var Aftonland den första bok som jag läste efter Doktor Faustus så den framstod nog som lite blekare än vad den egentligen är.
Mösstanten

Yasmine:

Tycker din beskrivning av boken var ganska gripande!

Svar: Jag tycker att den är gripande. I viss mån känner jag ingen mig.
Mösstanten

Carolina:

Låter säkert som en bra bok om man gillar typen av bok :D

Sv; tack snälla!

Svar: Visst! Det som passar en passar inte en annan. :-)
Mösstanten

Anonym:

Det låter som en läsvärd bok. Men jag är inte så förtjust i när slutet på en bok inte är väl underbyggt. Det tar lite udden av resten.
Tack för ditt fina svar på mitt onsdagsinlägg! Precis vad jag behövde!❤️

Svar: Ja, det tog lite udden från resten för mig. Men den var också den första bok jag läste efter Doktor Faustus och den var så bra så jag tror att Aftonland framstod som lite blekare än den egentligen är.
Mösstanten

Jessica Högberg:

Ja, eller vi påbörjar nu och avslutar i Januari...

Svar: Aha!
Mösstanten

Kraka:

Tack för boktipset! Ska titta på den.

Svar: :-)
Mösstanten

Christina:

Tack för boktipset, den vill jag gärna läsa!
Ha en fortsatt fin dag!
Christina

Svar: Kul om boktipset är till nytta.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: