Böker på tema Kina

Tisdag och dags för boklista med tema från Johannas deckarhörna. Dagens tema är Kina. Jag fick fundera ett tag men kom till slut fram till denna lista. Böckerna av de kinesiska nobelpristagarna är de enda jag har läst av var och en.
  • Kejsarinnan Orkidé av Anchee Min. Det här är Anchee Mins första bok om den sista Kejsarinnan i Kina. Den fattiga men vackra Orkidé kommer till den förbjudna staden för att bli en av kejsarens hustrur. Boken är spännande. Jag vet inte hur historiskt korrekt den är men den ger i alla fall en bild av hur det kunde vara bland alla hustrur och konkubiner i den förbjudna staden och av Kinas historia under andra hälften av 1800-talet.
  • Myten om Wu Tao-tzu av Sven Lindqvist. Den läste jag på 1970-talet och jag har ägt den en gång. Denna, som bör vara samma utgåva, har jag lånat på biblioteket. Sven Lindqvist reste till Indien och Kina och boken handlar om vad han upplevde och kände. Det är ingen traditionell reseberättelse. Baksidestexten säger att boken är en koncentrerad självbiografi med reportage, lyrik, litterär analys och samhällskritik. Jag såg att den finns i nyutgåva just nu.
  • Andarnas berg av Gao Xingjian. Den innehåller en väv av historier med olika huvudpersoner som kanske egentligen är olika sidor av samma person. Boken bygger på intryck från resor i sydvästra Kina där schamanistiska bruk finns kvar och där man berättar skrönor som om de är sanna.
  • Ximen Nao och hans sju liv av Mo Yan. Handlingen följer en godsägare som blir ihjälslagen och som återföds som olika djur och på så sätt skildras samhällets förändringar i Kina från det kommunistiska maktövertagandet 1949 och fram till 2000-talet.
  • Ensamhetens språk av Jan-Philipp Sendker. Den fick jag av svärmor vid vårt senaste besök och jag har inte läst den. Den handlar om Paul Leibovitz som har en kinesisk flickvän, Christine Wu. De reser till Kina för att hjälpa Christines brors fru som är svårt sjuk. Den ska vara spännande står det på boken och jag kommer att läsa den så småningom.
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker
Jessica Högberg:

Men wow, du fick verkligen ihop en lista på Kina...

Svar: Ja det gick!
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

intressanta titlar, Sven Lindqvists bok blir jag nyfiken på.

Emma Engström:

Inte hört om någon av dessa förut, kul! :D

Svar: Ja, det är kul att få olika teman. Det gör att jag minns böcker som jag läste för länge sedan.
Mösstanten

violen:

Lindqvists bok borde ju läsas av mig! Den där om de förvandlade djuren kändes lite lagom märklig. Och så är det ju Mo Yan som jag gärna skulle läsa något av.

Svar: Lindkvists bok funderar jag på att läsa om. Läste på 1970-talet. Hur mycket minns jag?
Mösstanten

Vargnatts bokhylla:

Kejsarinnan Orkidé lät intressant!

Svar: Jag minns den som spännande.
Mösstanten

Ninas hus:

Har inte läst så många kinesiska författare, men jag har läst Köksgudens hustru av Amy Tan, och den minns jag att jag tyckte om. Jag har också en oläst bok om Sven Hedins resor i Asien (bland annat Kina) för lite drygt hundra år sedan. Någon gång ska jag väl hitta tid att läsa den.

Svar: Jag kan ha läst köksgudens hustru också men jag är inte säker. :-)
Mösstanten

Lillan Kind:

Boken om Kejsarinnan Orkidé skulle jag helst vilja läsa. Så många spännande böcker du tipsar om!

Svar: Roligt att du tycker det! Jag får själv tips från andra bokbloggare i och med de här topp fem-listorna.
Mösstanten

Villa Frejas bokblogg :

Tack för dina tips.

Svar: Varsågod. :-)
Mösstanten

Lena:

De tre första på din lista har jag inte läst och av Mo Yan har jag läst fyra andra böcker, men inte den du nämner, så tack för tipsen. De två första delarna i Sendkers serie som utspelar sig i Kina är jätteintressanta.

Svar: Det låter lovande om Sendker. Jag har bara läst en bok av Mo Yan.
Mösstanten

A ROOM OF MY OWN:

Kejsarinnan Orkidé har jag också med.

Bokdamen :

Jag har läst de två första böckerna i Sendkers Kina serie, väldigt bra! har jag läst. Mo Yan har jag läst en annan bok av och blir nyfiken på den du nämner. Tack för tipsen!

Svar: Jag hade ingen aning om att ensamheterna språk var del av en trilogi. Men jag antar att man kan läsa bara den om man vill.
Mösstanten

Scylla:

Måste ta mig i kragen och läsa Mo Yan. Jag har "Det röda fältet" på vänt här i hyllan.

Svar: Jag såg att Det röda fältet finns i din lista. Den borde nog jag läsa.
Mösstanten

Carolina:

Härliga boktips :D

Sv; javisst var ringen fin! Jag är super nöjd över förra lördagen tillsammans med familjen i Stockholm :)

Svar: Tack!
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Inte läst dessa, men Sendker gillar jag.

Svar: Det är många som säger att han är bra så jag ser fram emot att läsa boken så småningom.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: