Intelligenta växter av Stefano Mancuso och Alessandra Viola

 
Vi får nog tänka om, ifall vi inte redan har gjort det. Växter har en slags intelligens och lever smart utifrån sina förutsättningar. Ni ser rotsystemet på bilden, lika stort som trädets krona. Det här trädet har tusentals rotspetsar. Varje enskild rotspets registrerar gravitation, temperatur, fuktighet, elektriska fält, ljus, tryck, kemiska halter, eventuella gifter och tungmetaller, ljudvibrationer, syre- och koldioxidhalt. Till exempel kan trädet upptäcka om det finns gifter och tungmetaller i marken och då bestämma sig för att rotsystemet ska växa åt ett annat håll.
Boken leder till många tankar, bland annat om vad vi gör med det här klotet som vi befinner oss på. Ett exempel är majs. Ett skadedjur som angriper majs är majsrotbaggen. Majsplantorna kan inte försvara sig och därför besprutas de. Men detta gäller inte gamla majssorter. De producerade ett ämne som heter caropyllen och med hjälp av det tillkallade plantan hjälp från små maskar som gärna åt upp majsrotbaggens larver. På så sätt kunde gamla sorter försvara sig men inte de nya förädlade plantorna.
Den här boken innehåller en hel del. Vad är intelligens? Växterna har ingen hjärna. Intelligensen är utspridd och växterna fungerar som ett nätverk. Vi har ju i så många år förnekat växternas intelligens. Vi har så svårt att acceptera att någon eller något kan vara intelligent om det inte fungerar som och liknar oss själva.
Intelligenta växter är skriven av Stefano Mancuso och Alessandra Viola. Mancuso är professor vid Florens universitet och räknas som grundare till forskningsområdet växtneurobiologi. Viola är vetenskapsjournalist. I slutet av boken finns noter med hänvisning till vetenskapliga forskningsartiklar.
Jag kan bara rekommendera den här boken. Mycket intressant.
Som jag skrev har jag läst två böcker på samma tema. Den andra heter Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben och den har jag skrivit om här.
Och den här boken heter alltså:
Intelligenta växter av Stefano Mancuso och Alessandra Viola, Bazar 2018. Översättning Olov Hyllienmark.
Trevlig helg till er alla!
 
Hanneles bokparadis:

försöker prata med dem, fast det sägs att de gillar koldioxid en andas

Svar: Ja det har jag också hört.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

i vår trädgård har vi mångfald, fienderna äter upp varandra... har man bara ETT träd på kal gräsmatta, så klart att alla kryp tar sid dit... har aldrig använt gifter, man kan plocka bort mycket bara med fingrarna.

Svar: Nä gifter är ju inte bara dåligt för dem eller det som bekämpas. Det är ju dåligt för hela naturen och för bekämparen också.
Mösstanten

Jessica Högberg:

Ja, vad gör vi med vårt klot och därmed oss själva... Snabbväxande, billiga grödor med tillsatta, syntetiska vitaminer... Det är mycket som fattas oss med alla välfärdssjukdomar, och JAG tror att detta är mer än lite inblandat...

Svar: Ja det som växer för snabbt har ju inte samma näring. Tänk om all forskning och alla resurser som används för krig istället kunde användas för vårt bästa. Bland annat att få fram bra mat.
Mösstanten

Kraka:

Spännande!
Tyvärr finns inte tid just nu för att läsa de här böckerna. Men kanske i framtiden.

Svar: Lästiden och läsron kommer och går. :-)
Mösstanten

Yasmine:

Det låter som en spännande bok faktiskt. Men känner jag mig själv så kommer jag tyvärr inte att läsa den (har inte tålamod att läsa böcker längre).

Svar: Nu vet du att den finns i alla fall. :-)
Mösstanten

Emma Engström:

Lite spännande! :D

Svar: :-)
Mösstanten

Mrs Kjellström :

växter är intressant och hur mkt växter hjälper till att rena och ger glädje

Svar: Ja utan dem skulle vi inte finnas.
Mösstanten

Lillan Kind:

Det här är ett oerhört intressant ämne! Växter har en fantastisk anpassningsförmåga om de får leva på sina egna villkor. Men bekymret är ju att människan har rubbat ekosystemet.

Svar: Javisst! Man (eller vi) måste nog tänka om. Och leva på ett annat sätt.
Mösstanten

janet:

Åh, den ska jag läsa. Jag har också läst Wohllebens bok! Men du, har du läst Anne Hope Jahrens bok "Träd, kärlek och andra växter"? Om inte så kan jag varmt, väldigt varmt, rekommendera den. :-)

Svar: Jahrens bok känner jag inte till. Ska titta på det. Tack för tipset.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: