Jeans alltså

jag kommer ihåg när jag var tonåring. Det var länge sedan, på 1960-talet och det var modernt att ha slitna jeans. Man kunde inte köpa dem stentvättade utan de var mörkblå och så fick man själv göra vad man kunde för att få det rätta slitna utseendet. Hasa baken mot betong var ett sätt.
Jag försökte nog också med mina wranglerjeans. De hade förresten helt fel modell för min kropp. Kanske fanns det inga jeans som var sydda för päronkroppar på den tiden? Midjan passade inte alls. Jeansen var sydda till en rak kropp. Men jag använde dem ändå förstås.
Jag kommer ihåg hur de vuxna förfasade sig. Nöta på nya kläder så att de ska bli slitna! Arméjackor från US Army var förresten också inne. Hade de kulhål var det extra fint. Och så skrev man på dem. Rolling Stones och sånt.
Ja herregud hur ungdomen bär sig åt! Det går utför med mänskligheten. Så har den äldre generationen alltid sagt. Jag har hört att det finns något sådant exempel till och med från forntidens Egypten.
Men nu har det gått för långt! Sälja trasiga kläder! Jag vet att det här inte är nytt men jag fick syn på detta i en butik nära mig alldeles nyligen när jag letade efter en bra lite tunnare mössa.
Absurt säger Mösstanten! Och så fryser man om knäna också.
Det här är mina jeans som jag använder dagligdags. Inte så elegant kanske men det har inte gått hål på dem än.
Vad tycker ni?
 
Kategori: Livet Taggar: Kläder, Mode;
tant Hannele:

jag hade smal pojkkropp och lånade min pojkväns jeans, köpte sen likadana till mig själv, på 1970-talet, Levis tror jag. Dottern var arton, bodde med sin kompis, de fick inbrott och hennes dyra jeans blev stulna...!

Svar: Ja jeansen var gjorda för pojkkroppar på den tiden. Och nä vad tråkigt att dotterns jeans blev stulna. Att ha inbrott är ju hemskt.
Mösstanten

Emma Engström:

Slitna jens kan jag verkligen tycka är snyggt! :D

Svar: Slitna jeans kan jag också tycka är snyggt. Men hål på en tant? Inte så bra. :-)
Mösstanten

Fia:

Jag har också reagerat på modet med trasiga jeans. Slitna jeans kan verkligen vara snyggt, för man får en känsla av ett vackert levande material. Och jag kan förstå att man kan ha ett par favoritjeans som har blivit så slitna att det till slut har blivit hål på dem.
Men jag har fortfarande inte förstått modet med rejält sönderslitna jeans. Jag gick för en tid sedan och försökte fynda jeans på en secondhand-butik. Jag tror att det var Stadsmissionen. Där hängde långa rader med jeans av olika modeller, nyanser, storlekar mm. Byxorna hade ett enhetspris på 50 eller 60 kronor (minns inte exakt). Jag bläddrade bland byxorna för att leta efter skavanker som hål och fläckar. Till slut hittade jag ett par jättefräscha jeans i min storlek. Det kändes bra för både miljö och plånbok att hitta fungerande jeans på det sättet.
När jag hade betalat och gick vidare i köpcentrat passerade jag en av de stora klädkedjorna, och där lockade de redan vid ingången med långa rader med jeans som var totalt sönderskurna och slitna, med stora hål på knäna och hela låren. De byxorna kostade över 1000 kronor. Det kändes verkligen alldeles snurrigt.

Svar: Så bra att du hittade jeans på second hand. Själv är jag jättedålig på att handla begagnade kläder. Fast jag begagnar dem jag har väldigt länge förstås.
Mösstanten

Jessica Högberg:

Jag tycker också att det är knasigt, när jag var liten fanns det stentvättade, det var varannan gång LJUSA, mörka och stentvättade... inte lätt att hänga med;)

Svar: Nej det är inte lätt att hänga med i svängarna. Bättre att låta bli.
Mösstanten

Carolina:

Jo, jag har heller aldrig förstått mig på att köpa ett par superdyra, slitna och trasiga jeans? Det är inte helt klokt. Nej, jag hade det då jag var kanske 13-15år och då kostade dem 500kr! Helt galet, dock var de oerhört snygga men det är ändå helt galet..

Svar: Ja jag förstår att man kan tycka att det är snyggt. Om man inte är tant alltså. :-)
Mösstanten

Yasmine:

Jag kan tycka att slitna jeans är snyggt, speciellt på killar. Jag vill gärna ha ett par själv även om jag vet att jag skulle frysa haha!

Svar: I viss mån är det kanske en generationsfråga. :-)
Mösstanten

Christina:

Hålig jeans vill jag varken ha eller betala för. Gillar det inte alls.
Men på 80-talet när jag var tonåring då gillade jag håliga jeans, hade sönder mina jeans och lappade dem för att ha isönder dem i sömmarna....Kanske är det så att det hör tonåren till att gilla jeans med hål i ;)

Kram och fin söndag!
Christina

Svar: Ja, jag tror att vi ser lite olika på det där i olika åldrar.
Mösstanten

Lillan Kind:

Jag tycker om när jeansen ser lite slitna ut, men då menar jag snarare välanvända än trasiga. Jag vet inte vad som skulle kunna förmå mig att betala för trasiga kläder!😁

Svar: Nej jag köper i te heller trasiga kläder.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: