Normaltid? Eller?

Jaha, så var det dags för normaltid och vi ändrar klockorna en timme bakåt. Så här såg det ut den 25 mars när vi ändrade till sommartid i år. Jag skrev ett ilsket inlägg här. Då tyckte jag att vi borde ha normaltid hela året.
Tanken att ha samma tid året om breder ut sig. Nu har EU-kommissionen ett förslag om att alla EU-länderna går över till sommartid nästa vår. Nästa höst kan de som vill ändra till vintertid. De övriga behåller sommartiden året om.
Jag har länge varit för att ha samma tid året runt. Hålla på och trassla fram och tillbaka och inte sova ordentligt efter att sommartiden har införts! Nej usch! har jag tänkt. Och då har jag hävdat att normaltid vore det bästa i det här landet som är så mörkt på vintern.
Men nu är jag lite osäker. Skulle sommartid året om fungera?
Vad tycker ni?
 
Elisa:

Vet ju inte hur det egentligen skulle bli eller kännas om vi inför samma tid året runt, men jag känner att det skulle vara skönt för att slippa som du skriver ställa fram och bak tiden. Så jag är osäker, även om det känns så onödigt. :)

Svar: Bättre att ha samma tid året om.
Mösstanten

Hanneles bokparadis på Hisingen:

morgontrötta jag uppskattar vintertid, hoppas EU gör något åt det galna "sommartid" som inte ens kossorna mår bra av... Dagen till ära har vi fått lite SNÖ, får nog ta trygga skor på mig, bilen utan vinterdäck får stå där.

Svar: Ingen snö här än.
Mösstanten

tant Hannele på Hisingen:

Det blir tvärtom än vad du skriver, vi ska ha normaltid (lika med vintertid), inte gå upp en timme tidigare.

Svar: Jag lutar mest åt normaltid. Men jag började fundera lite när jag såg att en stor del av EU vill ha sommartid året om. Men jag tvivlar på att det passar på våra breddgrader. Antagligen bäst att att vara normal.
Mösstanten

Emma Engström:

Tycker verkligen det är så jobbigt att behöva ändra på tiden, dock är jag mer av en person som vill ha sommartid året om! :')

Svar: Ja du älskar ju verkligen sommaren. :-)
Mösstanten

Yasmine:

Skulle vara skönt att slippa ändra. Och jag kan inte se varför det inte skulle fungera. Men just inatt var det skönt att få en extra timme ;)

Svar: Visst var det!
Mösstanten

Christina:

Jag hade glömt att det var dags att ställa om klockan och märkte inget förrän jag skulle till galleriet och kollade in mobilklockan istället för köksklockan. Då hade jag plötsligt en hel timme extra att förfoga över och det kändes lyxigt :)
Det är värre när klockan ändras på andra hållet....då är jag inte lika positivt inställd.

Kram och fortsatt fin söndag!
Christina

Svar: Ej det är inte kul att komma en timme för sent.
Mösstanten

Lillan Kind:

Jag vill absolut ha sommartid året runt. Jag har blivit lika deprimerad varje höst när klockan har ställts om och det mörknar ytterligare en timma tidigare. Det är stor skillnad på att kliva ut genom dörren från jobbet och få se dagsljus, om så bara för en kort stund. Mörker på morgonen, instängd på dagen och mörker vid hemgång känns nästan knäckande.

Svar: Jag är nog mer för normaltid.
Mösstanten

Carolina:

Att ha sommartid året runt skulle fungera bättre tycker jag. Det blir åtminstone inte så mörka vintrar :)

Svar: Det är visst fler som tycker så. Jag har för mig att de flesta har röstat för sommartid i en enkät. Själv är jag mera för normaltid året runt.
Mösstanten

veggiehäxan:

Jag har gärna normaltid året om. Huvudsaken är egentligen att slippa ställa om klockan.

Svar: Ja ändra tid under året vill jag inte. Och normaltid är kanske det bästa.
Mösstanten

janet:

Jag är för en och samma tid året om, så min röst faller på en sådan ordning.

Svar: Det gör min röst också.
Mösstanten

Kraka:

Jag är så fascinerad av att vuxna människor tycker det är så besvärligt att ställa om klockan. De få klockor man nu har som inte ställer om sig själva. Det måste ju vara hälsovådligt att gå och reta sig på sådana småsaker.
Man säger sig se en ökning av hjärtinfarkter då man går över till sommartid och alltså får sova en timme kortare. Det är ju inte fysiologiskt möjligt. Då skulle det ju vara farligt att behöva gå upp en timme tidigare av alla möjliga orsaker. Men så är det ju inte. Men däremot är den stress som uppstår när man stör sig och retar sig på saker farligt och skulle mycket väl kunna vara orsak till både det ena och det andra.
Troligen tar de väl ifrån oss sommartiden, den tid som för oss i sommararbete och skiftarbete som ger oss i alla fall lite möjlighet att uppleva sommarens fördelar. Men det är ju bara att hacka i sig. För vem bryr sig om oss som servar alla dessa människor som tror sig få hjärtinfarkter av klockomställningar. Suck!

Svar: Ja det var ord och inga visor! Det kan ju bli så att vi får sommartid året om. Då skulle kanske det vara bra för dig. Men jag såg på SVT- se en forskare som säger att det blir sämre sömn och mer stress av sommartid året om. Jag tror på normaltid i alla fall. Och samma tid. Jag tror att det är mer naturligt i vår onaturliga värld.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: