Ta hand om rester - 13

 
Det finns grönsaker som vi kan använda mycket mer av. Ta till exempel blomkål. Det där gröna som sitter runt om huvudet går utmärkt att äta. Vi hade köpt ett fint blomkålshuvud och brydde oss inte alls om att slita bort allt det gröna som satt runt omkring. Hemma skar vi bort det och sparade det i en påse i kylen. Sedan gjorde vi blomkålssoppa av allt det vita.
Ett par dagar senare tog vi fram påsen ur kylen, sköljde alltihop och skar det i små bitar. Sedan kokte vi bitarna i saltat vatten tills de blev mjuka. Jag minns inte hur länge, men det gick ganska fort. Och gott var det. Blomkålsblasten är ett utmärkt tillbehör till fisk eller kött. Släng den inte!
Man kan utmärkt äta stocken också. Likaså kan man äta stocken på broccolin. Skär den i bitar och kasta ner dem först i grytan och låt dem koka lite innan du lägger dit buketterna.
Vet du mer som går att äta fast vi kanske inte brukar göra det?
 
Kategori: Mat Taggar: Mat, Rester;
Hanneles bokparadis:

slänger aldrig stjälken/blasten på blomkål, och använder hela purjolöken... har förstått att vissa slängen det gröna!!!

Svar: Vi brukar också använda det gröna på purjon.
Mösstanten

Jessica Högberg:

Stjälken på blomkål river jag grovt och smörsteker...

Svar: Riva grovt och smörsteka. Det blir nog gott. Tack för det tipset!
Mösstanten

Hanneles kokparadis:

jag använder allt till soppor och grytor, blandar - låter alla grönsaker mjukna långsamt med liten klick smör, godare (häller i kokande vatten och buljongtärning när grönsakerna mjuknat lite. Exempelvis A-vitamin vattenlöslig, kan försvinna... kokar jag något, tar jag tillvara kokvattnet)

Svar: Jättebra att ta tillvara kokvattnet och få vitaminerna därifrån.
Mösstanten

Emma Engström:

Grönsaker är ju toppen! :D

Svar: Ja visst! Det finns så många goda grönsaker.
Mösstanten

Angelica Wåhlin:

Tack för tips! Broccoli brukar jag ta vara ordentligt på, men nu när jag tänker på det har jag nog varit slarvigare med blomkål.

Svar: Jag tror inte man använde blasten i mitt föräldrahem. Det är kanske många som inte tänker på det?
Mösstanten

Lillan Kind:

Vilka bra tips! Jag får bekänna att jag har kastat det gröna för jag trodde inte det var ätbart. Men nu blir det ändring på det!😄

Svar: Nej man tror ju gärna det. Och det finns nog mer som man kan äta fast man inte vet.
Mösstanten

Mrs Kjellström :

bra tips då jag inte hade en aning om dedär

Svar: :-)
Mösstanten

anneli:

Jag älskar sådana här tips, fortsätt med det! :)

Svar: Det gör jag gärna.
Mösstanten

Carolina:

Ja, man ska absolut inte slänga saker man kan göra annat än det som är tänkt med grönsakerna eller liknande 😊

Svar: :-)
Mösstanten

janet:

Skalet på kiwi! Ät utan att skala. :-)

Svar: Menar du det? Då får man hålla sig till ekologisk kiwi förstås.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: