Höstgarderoben

När vi kom in i september var det dags att preppa höstgarderoben som de brukar uttrycka sig på nätet. Ja, allvarligt talat tycker jag att det är bra att tänka efter lite. Jag kör ju med The Ten Item Wardrobe som jag har berättat om här. Det är ett koncept som passar mig.
Man bestämmer sig för tio plagg som man bygger sin garderob runt. Min höstgarderob blir som följer:
1 klänning. Det räcker med en nu när jag är pensionär för jag kommer inte att använda klänning varje dag till vardags. Jag har andra klänningar som tillhör mina extra som jag kan klä mig i vid lite festligare tillfällen.
4 par jeans. Kan låta mycket, men det är dem jag kommer att gå i mest.
1 vit skjorta.
3 toppar
1 t-shirt. T-shirtar hör egentligen till extrakläderna, men den här t-shirten är jag tveksam till om jag ska behålla och för mig funkar det så bra att ta in ett tveksamt plagg bland mina tio. När jag då har bestämt mig för att använda just det plagget jätteofta visar det sig om det bör stanna eller försvinna.
Sedan har vi extrakläderna. Det är skor, ytterkläder, t-shirts, underkläder, ja allt annat som man behöver.
Och nu kommer vi till något viktigt. Ska ett plagg stanna eller försvinna? På nätet hittar man massor med råd om hur man kan rensa sin garderob. Jag har rensat en del, men sparat mycket. Rådet är ofta att rensa ut likartade plagg. Det har jag inte gjort. Jag har ett par vita skjortor till men de kan hänga och vänta. När den vita skjortan är utsliten kan jag ta till en av de andra. Det finns tillräckligt med plats. De kläder jag inte använder har jag skjutit åt ena sidan i garderoben så den andra sidan innehåller mina aktuella tio och jag har bra överblick över dem. Det finns ingen anledning att rensa ut fullt brukbara kläder som jag trivs i bara för att jag inte ska ha så mycket. Till den här hösten behöver jag faktiskt inte köpa någonting. Jag har tillräckligt.
Jag tycker att ett bra motto för hållbarhet är: Använd det du har.
Blir det tråkigt? Inte för mig.
Underbara Clara hade ett väldigt bra inlägg på sin blogg om hållbart leverne. Tankeväckande. Och jag säger: Om du ska köpa nytt, köp då så bra kvalitet du har råd med och tänk efter före eftersom du ska använda detta ting länge om du vill leva hållbart. Men byt inte ut saker bara för utbytandets skull.
 
Kategori: Livet Taggar: Hållbarhet, Kapselgarderob, Kläder;
Hanneles bokparadis:

jag har inte kommit dit än, men glad att svärdottern hjälpte mig rensa lite ❤️

Svar: Rensa kan vara svårt.
Mösstanten

Jessica Högberg:

Jag gillar att byta ut men köper det mesta på second hand så jag tycker det känns ok;)

Svar: Second hand är ju jättebra. Det funkar inte för mig att handla där tyvärr så då tänker jag på annat sätt. Slow fashion av Johanna Nilsson är en bra blogg. Hon tycker om att byta ut och handlar mycket på second hand.
Mösstanten

tant Hanneles bokparadis:

priset har inte längre mycket med kvalitet att göra, dyra skor, kläder eller handväskor behöver inte hålla, få skor är gjorda så att skomakaren kan laga. Dyra barnskor gick sönder efter en vecka, gick att byta, kvittot fanns i datorn, slängs lätt. Mina senaste bra köp gjorde jag på mataffären Lidl!! Äntligen sköna cykelbyxor för en kort tjock tant ☺️🚴🏼‍♀️ vanliga sportaffärer är helt värdelösa. Sonens fina segeljacka blev perfekt cykeljacka för mig.
Bloggen Köpstopp har skrivit mycket bra om kläder:
http://notbuying.blogspot.com

Svar: Tack för bloggtipset! Du har så rätt i att priset inte alltid avgör. Det gäller att bedöma kvalitén så bra man kan.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

(sonen har köpt handsydda engelska skor, rea, och på loppis har han gjort fina fynd, både på skor och kläder. Han har gått textilingenjörs utbildningen i Borås, han vävde och kan allt om tyger, så han kan bedöma kvalitet)

Svar: Men så bra att ha en son som kan textilkvaliet!
Mösstanten

tant Hannele:

När jag var liten, runt femton, gjorde jag en liten bok om mina kläder, tecknade en enkel bild, klippte och limmade litet färgprov bakom sömnen. Denna lilla bok skulle ligga i handväskan, så att om jag skulle köpa nya kläder, skulle de passa ihop med det gamla. ✂️
(som vuxen har jag köpt mycket av Gudrun Sjödén, funkat bra att blanda)

Svar: Jag har några Gudrun Sjödén. Hon brukar hålla bra kvalitet.
Mösstanten

Anonym:

Vilken bra idé med 10 items och försöka hålla lite struktur i garderoben! Det ska jag läsa mer om🙂

Svar: Ja för mig funkar det bra. Det är sämre med den övriga strukturen här hemma, men då har jag åtminstone lite av det på ett ställe.
Mösstanten

Angelica Wåhlin:

Vilket spännande koncept! Jag har inte bara 10 plagg & tänker kanske inte jättehållbart. Men jag har de flesta kläderna jag köper väldigt länge & har jag det inte ger jag vidare dom istället för att kasta.

Svar: Ja var och en måste ju göra på sitt sätt. Annars funkar det ju inte. Men även jag har ju fler. T-shirts, sweaters, koftor och kavajer ingår ju inte ide tio. Och inte ytterkläder, träningskläder, jobba i trädgårdenkläder, festkläder eller vad man nu kan ha.
Mösstanten

Carolina:

Åh jag får typ bara ta med mig nu höstkläder till dit jag bor på vardagarna för det mesta. Jag tycker det är svårt med garderober, men har en liten där hemma med fyra lådor som inte är jättedjupa och får då tänka till lite extra ;)

SV; jo men visst, super mysigt med regn!

Svar: Ja ofta har man ju inte plats för hur mycket som helst. Och har man väldigt mycket kläder kan man plötsligt stå där en dag och hålla ett plagg i handen och tänka: ojdå, hade jag en sån! Det hade jag glömt.
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Jag skulle aldrig klara 10-item-wardrobe. Tycker kläder är roligt, gillar att växla, det gäller att ta vara på livets glädjeämnen! Det kan hända kul saker som att nu kan jag plötsligt ha kläder jag inte fått plats i på flra år, kläder jag ändå gillat och därför inte gjort mig av med.

Svar: Jag har också undanhängda kläder. Fast såna som jag har vuxit ur har jag gjort mig av med. Men vi är ju alla olika och gör på olika sätt. När jag snubblade över det här konceptet visade det sig att det passade för mig. Men det viktigaste är nog att vi inte konsumerar ihjäl den här planeten.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: