Imamens fall av Nawal El Saadawi

Vi är i ett muslimskt land där sharialagar råder. Imamen är den högste ledaren och han är guds representant på jorden. Landet är en diktatur där man hugger av händer och fötter på brottslingar och där kvinnor stenas. Diktaturen är lite uppsnofsad genom att man har en officiell opposition, men diktatur är det.
Kvinnorna har det inte lätt. Männen kan ta flera hustrur och genom att bara säga att de vill ha skilsmässa tre gånger kan en man förskjuta sin hustru. Det är också självklart att männen kan ha älskarinnor och gå till glädjehuset. Kvinnorna däremot får passa sig. De hamnar lätt i en situation där de gör fel hur de än gör och blir bestraffade för detta.
I paradiset efter döden finns plats för de rätttrogna männen och en massa jungfrur som de kan utnyttja. Ingen annan. Gifta kvinnor slipper inte in.
På omslaget står det att Imamens fall är en roman. Om den är det så är den en mycket ovanlig roman. För mig känns den mer som ett diktverk. Ett mycket bra, omskakande och vackert diktverk där det också finns en rejäl portion ironi. Det finns ingen handling att följa i boken utan den har framför allt två kärnhändelser som tas om många gånger, ibland med lite annan vinkel och andra ord. Det är flickan Binth Allah , Guds dotter, som jagas av förföljare och som dödas av de som har våldfört sig på henne. Den andra kärnhändelsen är ett attentat mot Imamen när han håller tal under den festen Stora Bairam.
Detta är alltså ingen realistisk roman fast vi vet ju ändå att händelserna och ideologin och tankarna för att rättfärdiga det här systemet finns i verkligheten. Författaren låter också några kvinnor argumentera mot den rådande ideologin så att självmotsägelser blottas och tankesystemet faller platt till marken. Det har naturligtvis ingen positiv verkan för dessa kvinnor. Logik i vanlig mening finns inte, hyckleri och korruption härskar.
Jag säger igen: Det här är ett mycket vackert och omskakande diktverk. Det bästa som jag har läst av Nawal El Saadawi hittills. Boken är inte lättillgänglig, men jag rekommenderar den varmt till den som vill bemöda sig om att läsa den.
Imamens fall av Nawal El Saadawi, Ordfront 1989. Översättning Hans O. Sjöström.
 
Hanneles bokparadis:

en annorlunda värld, spännande.

Svar: Ja annorlunda och som tyvärr finns i verkligheten.
Mösstanten

Amanda Persson:

låter som en väldigt spännande bok :)

Svar: Spännande men lite svårläst eftersom man inte har någon intrig att följa.
Mösstanten

Mrs Kjellström :

låter som en spännande men hemsk bok

Svar: Ja, det stämmer. Hemsk och vacker samtidigt.
Mösstanten

Emma Engström:

Denna lät väldigt intressant!

Svar: Ja det är den. Tyvärr finns ju ungefär detta i verkligheten.
Mösstanten

Carolina:

Läskigt ändå att det är så i andra länder :(

Sv; åh tack snälla du. Så glad jag blir att få höra!

Svar: Det är bara att hoppas att det blir en ändring.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: