Roman eller inte?

Funderar en del över denna bok. Vad är det egentligen? Det står på omslaget att det är en roman.
Jag köpte den på bokrean och nu kan jag tycka att jag borde ha bläddrat lite i boken innan jag slog till. Det är faktiskt ganska naturligt att göra det när man står i bokhandeln och funderar på om man ska köpa den eller inte. Men det gjorde jag inte. Jag kände igen författarnamnet och jag visste att Klougarts tidigare bok En av oss sover (som jag inte har läst) hade fått fin kritik och även blivit nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Så jag tog alltså den här boken utan att ha tittat i den och köpte därmed grisen i säcken.
Väldigt poesilikt, tänkte jag när jag väl hade öppnat boken och skulle läsa den.
Men jag har läst olika slags romaner. Alla har ingen direkt handling men de kan vara bra på ett annat sätt. Och romaner med endast lite text på en del sidor hade jag ju också läst.
Så jag satte igång med att läsa. Och jag läste och läste, inte särskilt eftertänksamt utan jag läste den som om det hade varit en roman och jag försökte förgäves hitta en tråd och tänkte att snart begriper jag nog vad den handlar om.
Nej.
Jag hittade ingen tråd och nu betraktar jag den här boken som en diktsamling. Det är så den bör läsas om jag ska ha behållning av den.
Jag tycker inte att det här är dåligt. Boken innehåller några väldigt drabbande bilder. Det är vackert. Mycket är abstrakt och avskalat. Författaren har ställt sig vid sidan av och betraktat skeendet som en film, eller som när man tittar på ett fotografi.
Kanske kommer jag att läsa mer i den här boken, men i så fall på ett helt annat sätt.
Jag har också En av oss sover här hemma. Den har jag lånat av min dotter och så småningom kommer jag att läsa även den. Får väl se om jag tycker att den är en roman.
Och sist men inte minst önskar jag er alla en trevlig helg!
 
Hanneles bokparadis:

omslaget är inte riktigt tilltalande... ändå spännande med böcker som man inte riktigt kan placera i någon genre

Svar: Ja det blir spännande att se vad jag tycker En av oss sover är för något.
Mösstanten

Jessica Högberg:

Det är väldigt vackert det som vi får läsa men en roman tycker jag personligen ska ha en handling. Det finns säkert en mening med att du köpte den;)

Svar: Meningen kan vara att jag ska se upp mer innan jag köper en bok. :)
Mösstanten

Carolina:

Tråkigt att det inte var som du förväntat dig då du köpte boken..

SV; kul att du gillade inlägget :D

Svar: Ja, det tycker jag nog.
Mösstanten

Emma Engström:

Önskar din en trevlig helg jag också! :D

Svar: :-)
Mösstanten

Jessica Högberg:

Ha ha, ja, tex... ;)

Kommentera inlägget här: