Samtidsromaner

Den här boklistan var också knepig. Och både för att Allt under himmelens fäste är jäkligt bra och på grund av att mycket av vad jag har läst sedan jag började blogga är tillbakablickande så finns den i listan också denna vecka. Temat samtidsromaner kommer som vanligt från Johannas deckarhörna.
När jag nu tänker på begreppet samtidsroman måste jag bestämma mig för vad jag menar. Boken ska vara skriven i vår samtid och helst ha kommit ut efter 2010. Den ska också handla om vår samtid. Och genast med första boken i listan bryter jag mot min egen regel som ni kan se.
  • Lördag av Ian McEwan. Den kom 2005 och utspelas 2003 men den känns så väldigt samtida och är bra och spännande. Romanen handlar om ett dygn i hjärnkirurgen Henry Petrownes liv. En dramatisk historia där Petrowne och hans familj blir hotade av en man som han har råkat i gräl med på gatan.
  • Allt under himmelens fäste av Maria Hamberg. Jag ordar inte mer om den. En mycket bra bok och titeln är en länk.
  • Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri. Samma här. Jag länkar till min text om boken.
  • De fördrivna av Negar Naseh. Den känns verkligen samtida. Titeln är en länk.
  • Ärr av Audur Ava Ólafsdóttir. Om en man som inte vill leva längre och som reser till ett krigshärjat land för att ta sitt liv. Också här är titeln en länk.
Om ni går in på Johannas deckarhörna så hittar ni fler exempel på samtidsromaner.
Och för att avsluta lite aktuellt här vill jag önska er en fin Valborgsmässoafton och Första Maj.