Den andra - diktsamling av Katarina Frostenson

Det här är Katarina Frostensons tredje diktsamling och den har funnits hos mig sedan 1980-talet och följt med i några flyttar. Jag köpte den när hon var här i Linköping och läste sin poesi. Det var sommar och det var utomhus i Gamla Linköping.
Det var mycket länge sedan jag läste den så det var som att läsa den på nytt. För mig framstod den som ångestfylld. Starka känslor, kropp och sedan en strävan efter renhet, klarhet och lugn. Vad författaren vill säga förblir dunkelt i en sådan här diktsamling. Katarina Frostenson använder fragment. Ord. Det känns viktigt hur orden låter.
Samtidigt vill vi människor alltid hitta betydelser. Till och med när vi lyssnar på musik kan vi se bilder inuti huvudet. Och ord betyder något. Så här, i denna diktsamling, skulle jag säga att betydelsen finns hos läsaren. Jag tror att varje läsare tänker och ser olika och det är nog bra.
Den här smakbiten tycker jag är mycket vacker. För mig handlar den om att vakna, men mer än så. Här finns både ljus och mörker.
Den andra av Katarina Frostenson, Wahlström & Widstrand 1982.
 
Kategori: Lyrik Taggar: Dikter, Lyrik, Poesi;
Hanneles bokparadis:

jag har ett par nyare diktböcker av Frostenson, lyssnade på henne för något år sedan när hon var i Göteborg, hon är inte så lätt. Jag är inte musikalisk, det är en brist. Nu har hon skrivit boken K - Berättelsen, hur hon och hennes make blivit förföljda....

Svar: Ja det finns mycket mer av henne att läsa. Gamen i mig blir ju lite intresserad av K. Faktiskt påverkade det som har hänt och det vi nu vet om Arnaud min läsning. Fotot av Frostenson i Den andra är taget av Arnaud.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

(jag vill inte direkt ha K i min bokhylla men köar för den på biblioteket)

Svar: Man blir ju intresserad.
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Jag kommer aldrig att bli en poesi-läsare.

Svar: Nej, det passar väl inte alla. Mig passar det utmärkt att läsa en dikt om dagen. Först första morgonkoppen medan jag sitter och glor. Sedan en dikt. Sedan börjar dagen.
Mösstanten

Carolina:

Jag har inte läst så mycket dikter, men de jag har läst brukar vara precis som du säger att jag får upp lite bilder och tolkar det på mitt sätt. Det kan jag ändå gilla med dikter :)

Emma Engström:

Brukar inte läsa dikter så ofta faktiskt, men det finns mycket fint att läsa! :D

Hilma Eklund :

Fina texter! Det är så givande att läsa dikter tycker jag för det ger sånt utrymme till att tolka 😊

Svar: Ja det är verkligen givande. Det gäller bara att ge sig själv tid och rum, att få tillräcklig ro.
Mösstanten

David och Bella:

Åh man måste vara på rätt humör/sinnesstämning för dikter men då man är det så är det väldigt härligt att läsa dikter :)

Svar: Ja man måste ge dem plats och rum.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: