Fågelskådare

Så kom vi då till Tåkern en vacker dag i förra veckan. Det är en grund sjö med mycket vass och stort fågelliv.
Här kan ni se Mösstanten som fågelskådare. Vi är inte kunniga på området men vi lyckades ändå se några fåglar som vi kände igen.
Det här är utsikt uppifrån fågeltornet. Tyvärr kan jag inte visa några tjusiga fågelbilder eftersom jag fotograferar med mobilen. Det finns faktiskt fåglar där ute. Möjligen kan ni se dem som små prickar.
Stället vi åkte till kallas Naturum och det är mycket handikappvänligt. Man kan köra rullstol upp i fågeltornet.
En liten strandpromenad där det är lätt att ta sig fram finns också ordnad. Det här fotot är taget därifrån.
Och detta.
Mycket vass finns det i Tåkern.
Det här fotot tog jag från strandpromenaden. Ser ni, suddigt men i alla fall: fåglar! De svarta prickarna tror jag är sothöns.
Det första man möts av när man kommer till Naturum är det här huset. Där finns utställningar om Tåkern, om insekter och grodor och fåglar. I huset finns stora fönster mot sjön och man kan faktiskt sitta ner och skåda ut mot vattnet och fågellivet. Där finns ett par kikare också.
Ser ni att huset är vasstäckt?
Här är en del fåglar som har setts i och vid sjön. Som jag sa kände vi igen några fågelarter i alla fall. En fin Tofsvipa såg vi och svanar och sothöns och vi tror att det var skrattmås som det var mycket av. Och någonting som kan vara skäggdopping såg jag i kikaren. Och så några gäss också, men jag vet inte vilken slags gäss det var.
Vid Naturum finns också prinsessan Estelles sagostig som hon fick som present eftersom hon är hertiginna av Östergötland. Jag vet inte om det blir en prins av den här grodan om man pussar den. Jag försökte inte för jag har redan en.
Tranor då? Nej nu har vi lärt oss att Tåkern är inte är någon transjö. Ett hundratal tranor har setts vid sjön och vi såg inga.
Hur som helst var det fint att komma till Tåkern. Bara att vara vid vatten en sådan här dag är underbart och det är roligt att kika på fåglarna och höra deras läten utifrån sjön. Gör vi det fler gånger kan vi kanske upptäcka fler fågelarter. Övning ger färdighet.
Vi vill gärna komma till Naturum igen.
 
Hanneles bokparadis:

och jag som nyss läst Sothönsklubben, riktigt bra bok, En vän är duktig fågelskådare, kommer inte ihåg om han räknar sina arter, så där 300 olika ska man se på ett år.

Svar: Ja, en fem sex stycken duger förstås inte. :-)
Mösstanten

Tofflan:

Kul att se! Jag har aldrig varit vid Tåkern, det får hamna på min bucket list. :-)

Svar: Jag har bott i Linköping sedan 1975 och aldrig varit där tidigare.
Mösstanten

Tofflan:

Och jag flyttade från Motala för... 37 år sen...

Svar: Ganska länge sedan.
Mösstanten

Hanna Karlsson:

Jag bor ju inte alls långt därifrån men har aldrig varit där. Blir allt lite sugen när jag ser dina bilder.

Svar: Det är lustigt att det som ligger nära har man ofta inte sett.
Mösstanten

Carolina:

Åh så mysigt! Det är då aldrig fel att få njuta ute i naturen och skåda lite fåglar :D

Svar: Ja naturupplevelser är bra både för kropp och själ.
Mösstanten

Lillan Kind:

Det är fint vid Tåkern :) Jag kan ytterst lite om fåglar, men var där och försökte mig på fågelskådning på en skolutflykt i tonåren. Har också besökt Naturum med maken, men det var stängt när vi kom dit.

Svar: Från och med april är det öppet alla dagar, så har man möjlighet att åka dit på en vardag behöver man inte trängas med massor av andra skådare.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: