Flyga drake av Khaled Hosseini

Amir är en pojke som bor i Afghanistan. Hans far är välbärgad och respekterad. Pojken Hassan är tjänare hos familjen. Dessutom tillhör han folkgruppen hazarer som anses mindre värda. Trots det är Amir och Hassan lekkamrater och Amirs pappa tycker mycket om Hassan, så mycket att Amir blir svartsjuk.
Amir leker bara med Hassan när andra barn inte är i närheten eftersom han är hazar. Men Hassan är fullständigt lojal mot Amir och ställer upp för honom även när det innebär fara för honom själv. Amir däremot sviker Hassan när han blir angripen av våldsamma större barn som gärna vill plåga en hazar. Amir känner sig feg och svekfull och eftersom han har svårt att hantera det som har hänt vill han helst att Hassan och hans far skickas bort.
Så invaderar ryssarna Afghanistan och Amir och hans far flyr ut ur landet. Hassan och hans far stannar kvar.
Jag vill inte berätta mer eftersom det här är en mycket spännande bok som innehåller mycket: Flyktingars villkor och umbäranden, förtryck av en etnisk folkgrupp, ett barns svårigheter att hantera lojalitet och svartsjuka och dilemmat att rädda sig själv eller någon annan. Bland annat.
Khaled Hosseini beskriver hur livet fungerade i Afghanistan i fredstid och hur landet slås sönder av kriget mot ryssarna och av talibanstyret. Jag upplever starkt hur fint det kunde vara i Kabul före krigen och hur träden är borta, husen förstörda och ett sandmoln ligger över staden när Amir tar sig in i landet som vuxen för att försöka sona sitt svek i barndomen. 
Amirs fortsatta liv i den  afghanska flyktinggruppens i USA och hans väg till kärleken beskrivs också fint, med humor och värme. 
Flyga drake är högst aktuell idag fast den kom ut på svenska första gången 2006. Vad har krig och övergrepp i Afghanistan inte ställt till med? Vad ska hända med alla flyktingar? Hur klarar traumatiserade flyktingar sitt fortsatta liv? De som snabbt kunde ta sig ur landet och sätta sig i säkerhet var de som hade ekonomiska resurser. De fattiga har det alltid värst.
Detta är några av mina tankar som den här romanen ger upphov till. Läs den om du inte har gjort det.
Flyga drake av Khaled Hosseini, Wahlström & Widstrand 2008. Översättning Johan Nilsson.
I somras skrev jag om Khaled Hosseinis bok Tusen strålande solar. Det inlägget hittar du här.
 
Hanneles bokparadis:

har sett den fina filmatiseringen

Svar: Den har däremot inte jag sett. :-)
Mösstanten

Kina:

Jag tycker mycket om Khaled Hosseinis böcker. De väcker många tankar om vår omvärld och om de människor som vi har fått som "grannar".

Svar: Ja han skriver om stora frågor och gör det dessutom väldigt spännande
Mösstanten

Josefin:

Har faktiskt inte läst den här ännu (eller sett filmen) men jag hittade den på loppis för ett litet tag sen, så snart hoppas jag att läsa den. Den låter fin men tuff att läsa. Tack för en fin recension. :)

Svar: Den är så läsvärd!
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Det där är en lysande bok. Jag dristade mig till att se filmen också, mot min vana, den höll den med! "Tusen strålande solar" tyckte jag mycket om när jag sen läste den. Lite mer tveksam till hans tredje, "Och bergen svarade". Hans fjärde "Sea Prayer" har jag inte läst.

Svar: Jag har bara läst de första två.
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Nu googlade jag - den fjärde verkar inte vara ute än???? jag har bara läst OM den nånstans.

Svar: Jag tyckte att jag såg en fjärde bok någonstans. Förreklam kanske?
Mösstanten

Kommentera inlägget här: