För vad sorg och smärta av Thom Lundberg

Idag är det romernas nationaldag och därför vill jag tipsa om den här boken.
För vad sorg och smärta är en episk berättelse om resandefolket i Sverige. En väv av berättelser och skrönor och ett viktigt bidrag till vår historia. Jag skriver ingen recension eftersom det var ganska länge sedan jag läste den men jag tyckte mycket om den. Den handlar inte bara om skrönor utan också om mänskliga relationer, om förtryck och diskriminering, om sorg och kärlek.
Boken är inte helt lätt att läsa eftersom det finns många uttryck och ord på romani i berättelsen. Fast jag tyckte ändå inte att det var särskilt svårt. Jag tänkte att när jag läser en bok på engelska så är det många ord som jag inte kan eller bara vet ungefär vad de betyder som jag ändå inte slår upp och det blir något liknande här fast tydligare eftersom det mesta i boken är på svenska. Jag tycker att det är bra att det finns romani i boken.
Så läs gärna den här romanen. En upplevelse. Den fyller ett tomrum i litteraturen.
 
Hanneles bokparadis:

En annorlunda bokval igen, tänk vilket liv dessa har levt, i Finland har kvinnorna fortfarande sina vackra kläder. Min väns syster gifte sig med en romsk man, sågs inte med blida ögon av hans släktingar. Kanske har det förändrats? Tydligen är romani besläktat med hindi, urdu, bengali - maken har läst hindi nu och kan både skriva meningar - och förstår enkla meningar i tv...

Svar: Det var imponerande av din make. För vad sorg och smärta är en bra och viktig bok.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

romernas dag idag, riktigt passande timing med bokvalet.

Klimakteriehäxan:

Gav just bort en av Katarina Taikons Katitzi-böcker. Utan koll på att det är romernas dag ...

Svar: Taikons böcker har jag faktiskt inte läst.
Mösstanten

Carolina:

Låter verkligen som en sorglig bok :P

Svar: Det finns mycket sorg i den.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: