Klockorna i Bicêtre av Georges Simenon

Det här är ingen deckare, vilket man skulle kunna tro eftersom Simenon är en berömd deckarförfattare. Nej Klockorna i Bicêtre är en vanlig roman. Den handlar om René Maugras som är en mäktig tidningskung i Paris. En gång i månaden brukar han äta en lyxig lunch tillsammans med sina vänner som också tillhör samhällets topp. Nu har han plötsligt segnat ner till golvet på restaurangens toalett. Han har fått stroke.
Romanen börjar med att Maugras ligger medvetslös på sjukhuset. Han är placerad i privatrum och har en sjuksköterska hos sig hela tiden. Så småningom vaknar han upp ur medvetslösheten. Han kan bara röra på vänsterarmen och han kan inte tala.
Han tänker mycket på sitt liv, på sin far, på sin barndom och ungdom, sin hustru och på sina vänner. Han lyssnar på kyrkklockorna.
Tidigare har han varit en mycket aktiv man. Han har styrt och ställt. Han har arbetat nästan jämt. Men nu är all hans vakna tid upptagen av hans tankar. Ibland blir han störd av att sjuksköterskan eller läkaren ska utföra sina åtgärder. Han vill inte ha besök, han vill sjunka in i tankevärlden och han känner att han inte hör till den aktiva världen där ute.
Berättelsen är lugn och eftertänksam. Vi får följa Maugras under många veckor på sjukhuset och hur han gradvis kommer tillbaka till världen. Allt som vi får veta sker genom hans upplevelse.
Klockorna i Bicêtre kom på franska 1963. Det är en helt annan vård och ett helt annat sjukhusliv än vad vi är vana vid idag. Alla röker, patienter och personal och besökare. Maugras som är förmögen får sig tillsänt ett bättre vin än sjukhusets till maten. Han stannar en lång tid på sjukhuset.
Jag lär känna Maugras gradvis och fast allt han har gjort i livet inte är bra får jag stor sympati för honom. Jag tycker om bokens lugn och makliga takt och jag tycker om Simenons sätt att skriva. Till synes konstlöst men ändå finns en viss poesi.
Klockorna i Bicêtre av Georges Simenon, Bonniers 1967. Översättning: Gun och Nils A. Bengtsson.
 
Hanneles bokparadis:

en bok som står i min långa läslista, tack för påminnelsen.

Svar: Vi påminner varandra då och då ...
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

du har väl sett Barnmorskan i East End, härlig brittisk sjukhushistoria, med rökande doktorer och annat... men på 1960-talet börjar de upptäcka lungcancer. Jag minns att jag varit på bio där de röker...

Svar: Jodå jag har sett barnmorskan i East End. :-)
Mösstanten

Jessica Högberg:

Låter ju ganska spännande...

Christina Karlsson:

Vackert omslag!
Tack för boktipset!

Svar: Visst är omslaget fint.
Mösstanten

Carolina:

Härligt med flera nya boktips :D

Svar: Här duggar de tätt. :-)
Mösstanten

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★:

Det här låter spännande måste jag säga :D

Svar: Ja, en lågmäld men ändå spännande bok.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: