Påskparader i litteraturen

Påskparader är inget som finns sedan gammalt här hemma i Sverige. På senare år har parader med utklädda barn ordnats genom stan men det var inget som förekom när jag var liten. Vi klädde ut oss till påskkärring och gick runt och ringde på dörrar och önskade glad påsk och fick lite godis eller en slant. Riktigt fint utstyrda var vi om vi hade en Blåkullakvast och en kaffepanna  som folk kunde lägga godiset i. Alla vet ju att blåkullakärringar dricker kaffe.
Detta var inget vi sysslade med på långfredagen. Det var en allvarlig dag. Jag tror att det var på skärtorsdagen vi gick runt.
Den här boken av Richard Yates heter ju till och med Easter Parade, alltså påskparad, och jag räknar med att det ingår en sådan i berättelsen. Och som ni förstår har jag inte läst den ännu. Den står och väntar på min bokvagn.
Jag har stött på en påskparad också i en annan bok, nämligen Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty. Den utspelas i Australien och där har huvudpersonen på grund av olycklig kärlek åkt iväg till den lilla staden där hon har vuxit upp. Det blir påsk och man ordnar påskparad med skolbarnen. Men inte bara barnen är utklädda, kvinnorna också, i lustiga hattar.
Just fantastiska hattar verkar vara grejen med en påskparad i Australien och i USA. Jag sökte på Easter parade på nätet och fick upp bilder på helt sanslösa skapelser med ägg och fjädrar och jag vet inte vad i gult och pastellfärger.
Sedan vet jag inte mer om påskparader. Vet ni?
 
skogsnuvan:

Det var länge sedan jag såg några påskkärringar Vet inte om du slutat gå omkring men jag får vara påskkärring och dra till Blåkulla en sväng i mångskenet. Glad Påsk på dig

Svar: Nä jag brukar inte fara till Blåkulla nu för tiden. :-) Glad påsk!
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

denna vill jag läsa, nyfiken på Yates

Svar: Ja det är ju jag också!
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Har varit med om några fantastiska påskparader i Centralamerika. Man bär runt kyrkans helgonbilder/statyer på gator beströdda av blomblad och/eller färgat sågspån, massor med människor i tåget, helgonbärarna avlöser varandra längs vägen eftersom det är tungt jobb. Och då har folk varit ute hela natten för att göra gatan vacker i olika mönster! Fascinerande.

Svar: Ja påskparader, eller processioner kommer kanske från katolicismen och att den Lutherska kyrkan tog bort sådana traditioner. Det måste ha varit fina upplevelser du hade i Centralamerika.
Mösstanten

Jessica Högberg:

Aldrig hört talas om påskparad men påskharen kom till mej i år, haha

Svar: Det var bra!
Mösstanten

Yasmine:

När du säger det så har jag hört om det men det är inget jag har stött på i verkliga livet! :)

Svar: Det är nog inget som ingår i våra traditioner.
Mösstanten

Bella:

Nä jag har nog aldrig hört talas om en påskparad men det vore hemskt kul att få vara med i en ☺

Svar: Det skulle absolut vara kul att se en parad med dessa osannolika hattar.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

minns en påsk vi pratade om påskhäxor, sonen halvsov och vaktade i soffan, om någon tog kvasten på altanen...

Svar: Fantasi och verklighet. Han blev väl inte rädd för påskhäxorna hoppas jag. :-)
Mösstanten

Lillan Kind:

Jag vet ingenting om påskparader, men det skulle vara kul att se en sån. Själv har jag bara som barn klätt ut mig till påskkärring på skärtorsdagen och hoppats på att snälla människor skulle ge mig godis!😆

Svar: Precis som jag då.
Mösstanten

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★:

Här i Falun ordnas inga påskparader i alla fall :D. Känns amerikanskt eller storstadsaktigt. Här går någon påskkärring då och då :)

Svar: Det är nog så på de flesta orter i landet. :-)
Mösstanten

Kraka:

Inte för att jag varit med i någon påskparad, men för mig är just själva ordet förknippat med hattar. Finns på min bucketlist att gå med iklädd någon hatt. Helst egentillverkad.
Ha en fortsatt trevlig påskhelg!

Svar: Om du fortfarande bloggar då vore det kul om du kunde visa hatten på bloggen. :-)
Mösstanten

Kommentera inlägget här: