Rökstenen

När vi hade varit vid Naturum vid Tåkern åkte vi vidare till Rökstenen som finns inte långt därifrån. Platsen Rök lär har fått sitt namn genom stenen eftersom en sådan här upprättstående sten kallades rauk i fornsvenskan.
Stenen är rest på 800-talet medan de flesta andra runstenar har kommit till på 1000-talet. På stenen finns den längsta runinskrift som vi känner till. Det finns skrift på hela stenen.
Även på sidorna och på ovansidan.
Man har haft svårt att tyda skriften men nu är forskarna eniga om hur runorna ska läsas.
En av svårigheterna har varit att en del av texten är skriven med chiffer. Den här fotot tog jag på utställningen som finns en liten bit från stenen.
Det här fotot är också därifrån. Det är en ganska omfattande skärmutställning där man kan få veta mycket om stenen och bygdens historia. Jag lägger en länk till Riksantikvarieämbetets hemsida. Där får ni en länk till en bok med mycket information om stenen, hur texten kan läsas och tolkas och historien bakom. Riksantikvariets sida om Rökstenen hittar ni här.
Forskarna vet alltså hur runorna ska läsas men de har inte varit överens om hur texten ska tolkas. Antagligen kommer innehållet alltid att vara dunkelt men nu finns en etablerad tolkning.
Varin skrev runorna och reste stenen över sin döde son Vämöd. Texten hänsyftar på många myter och sagor och anses vara ett mycket betydelsefullt litterärt minnesmärke.
Jag har alltid varit intresserad av historiska sevärdheter och det är roligt att visa min man vad som finns i Östergötland.
Rök ligger på slätten. Här är utsikt åt ena hållet med Omberg i bakgrunden.
Och åt andra hållet. Det var en fin dag.
 
Hanneles bokparadis:

intressant att försöka tyda, barnen lär sig skriva sitt namn i skolan.

Svar: Just Rökstenens text verkar vara svår att tolka. Jag tror inte att vi fick skriva våra namn med runor när jag gick i skolan, men jag tyckte att de var spännande.
Mösstanten

David och Bella:

Vilken mysig dag ni verkar ha haft :) Jag minns att vi övade på runskrift när jag var liten i skolan och då kunde jag tyda vissa bokstäver på en runsten men nu minns jag ingenting längre

Svar: Jag tyckte att det var spännande med runor när jag var liten. Tänkte väl att jag skulle kunna använda det som hemlig skrift.
Mösstanten

Tofflan:

Å så spännande! Rökstenen har jag inte heller sett. Inser nu att jag nog måste ta några dar on road i Östergyllen. Tack för inspirationen.

Svar: jag har varit där förut men det är länge sedan så det var inte så mycket som jag mindes.
Mösstanten

Lillan Kind:

Jag tycker också att det är intressant med historiska sevärdheter. Rökstenen var också föremål för en skolutflykt, men det var längesen så jag minns inte mycket om vad som berättades. Det är imponerande att det finns folk som kan lista ut gamla skrifters betydelse.

Svar: Särskilt när en del av texten är skriven med chiffer. Det gör mig extra imponerad.
Mösstanten

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★:

Men du så spännande :D. Jag har aldrig sett runskrift i verkliga livet och heller ingen raouk. Men blir verkligen väldigt nyfiken på att åka och titta på en efter det här inlägget :)

Svar: De finns ju lite här och var, men inte i Dalarna kanske. Det har jag aldrig tänkt på.
Mösstanten

Yasmine:

Runstenar är så häftiga och jag är så glad att vi har några här i närheten :D

Svar: Visst är det fantastiskt att tänka på att de ristade in de där tecknen för så länge sedan.
Mösstanten

Christina Karlsson:

Vad fin sten och fascinerande att fundera över skriften och sammanhanget den tillkommit i. Intressant utflykt.
Ha en fortsatt fin helg!
Kram Christina

Svar: Trevlig helg till dig!
Mösstanten

Angelica Wåhlin:

Jag må säga att jag tycker att runstenar är väldigt vackra :)

Svar: Rökstenen är fin. Tänk vilket arbete att rista allt detta och få ihop det så man inte står på slutet och inte fick plats med allihop.
Mösstanten

Pauline Hurtig:

vad häftigt

Svar: Visst är den!
Mösstanten

Kommentera inlägget här: