Allt som är jag av Anna Funder

Den här romanen bygger på verkliga händelser och handlar om tyskar som arbetade not nazisterna under 1920- och 1930-talet. Vartefter tillvaron stramades åt i Tyskland och det blev allt farligare och svårare att vara oppositionell mot Hitler var många av dem tvungna att fly.
Dramatikern Ernst Toller är en av dem. Journalisten Hans Weseman är en annan. Socialisten och aktivisten Dora Fabian ärr ytterligare en. I romanen tänker Hans Wesemanns hustru Ruth tillbaka på sitt liv. Hon är en fiktiv gestalt men Toller, Hans Wesemann och Dora Fabian är historiska personer.
Funders roman handlar om dessa människor och också om andra som måste fly från Hitlertyskland. Den är skriven i flera tidsplan. Ernst Toller sitter i ett hotellrum på Manhattan år 1939. Ruth Weseman är gammal och sjuklig i Australien alldeles i början av 2000-talet. Toller skriver sina memoarer. Hans manuskript dyker upp hos den sjukliga Ruth Weseman. Det är dessa två som berättar historien om politik, förtryck, kärlek och svek under mellankrigstiden.
Allt som är jag är en stark och spännande roman, bitvis lika spännande som en thriller. De oppositionellas tillvaro var farlig. Det hjälpte inte att de hade flytt till Schweiz eller London. Nazisternas armar var långa. Det fanns angivare och nazisterna drog sig inte för att mörda och kidnappa oppositionella som bodde i andra länder. De styrande i Storbritannien höll en låg profil gentemot Hitlertyskland. Man skulle inte provocera och flyktingarna fick inte arbeta politiskt, vilket de gjorde ändå. Myndigheterna i England var inte till mycket hjälp. En flykting kunde bli tillbakaskickad till fängelse, tortyr och död.
Anna Funder har skapat levande människor. Hon beskriver kärlek och vänskap och den krypande misstanken att någon bland flyktingarna är angivare. Romanen var en ögonöppnare för mig så tillvida att jag tidigare inte hade förstått vilken osäker och farlig situation människor som hade flytt från Hitlertyskland och kommit till London befann sig i. Allt som är jag innehåller också ett porträtt av en stark ung kvinna, kärleksfullt beskriven, som obevekligt arbetar mot nazistregimen, nämligen Dora Fabian.
Anna Funders bok rekommenderas.
Allt som är jag av Anna Funder, Forum 2012. Översättning Moa-Lisa Björk.
 
Kategori: Romaner Taggar: Australien
Hanneles bokparadis:

gillar omslaget, intressant tips, blir nyfiken.

Svar: Det är en bra bok. Verkligen värd att läsas.
Mösstanten

Lillan Kind:

Den här boken skulle vara en ögonöppnare för mig också. Att folk som arbetade mot nazisterna levde farligt kände jag till, men att dom inte var säkra fastän dom hade flytt landet hade jag inte ens föreställt mig. Det verkar vara en väldigt spännande bok!

Svar: Det är väldigt fint när man hittar böcker som man lär sig något av.
Mösstanten

Tofflan:

Det här verkar vara en bok för mig! Tack för, som så ofta, bra lästips.

Svar: Var så god. Boken är verkligen värd att läsas.
Mösstanten

Yasmine:

Jag gillar böcker som har med andra världskriget att göra!

Kommentera inlägget här: