Lucy av Jamaica Kincaid

Lucy är en nittonårig flicka från Västindien som kommer till New York för att arbeta som au pair. Boken har självbiografisk bakgrund. Yamaica Kincaid kommer från Antigua och for till New York som au pair som sextonåring.
Lucy i romanen bor hos Lewis och Mariah och tar hand om deras fyra barn. Hon pluggar när barnen är i skolan och på kvällen går hon på kurs. Lucys möte med det kalla New York och medelklassfamiljen som är så annorlunda mot hennes egen i Västindien skildras fint. Lucy iakttar familjen som till en början verkar så lycklig men efterhand ser hon sprickorna.
Ett viktigt tema i berättelsen är Lucys förhållande till sin mor. Det är ett sårigt, ilsket förhållande och jag känner smärtan och den starka kärleken till modern som samtidigt finns där. Många drastiska kommentarer och bilder från hennes barndom finns med i boken.
Lucy är främmande i New York. Kulturen, naturen och klimatet som hon kommer från är helt annorlunda. När hon berättar om sin uppväxt är det soligt och färgerna är starka. När hon berättar om New York är det grått och lite svart. När hon åker med familjen utanför stan breder landet ut sig oändligt.
Det är Lucy som berättar i boken. Hon har tonåringens öga och är ibland väldigt skarpsynt. Texten är skriven med stort allvar och en god portion torr humor. Vi får följa Lucy under ett år och under den tiden växer hon och lär sig mycket. Hon inser att människors relationer kan vara svåra överallt.
Rekommenderas.
Lucy av Jamaica Kincaid, Stenströms 1991. Översättning Lena Fagerström.
 
Kategori: Romaner Taggar: Antigua, USA;
Hanneles bokparadis:

gillar Kincaid, ingen trevlig mor Lucy hade:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/01/lucy-av-jamaica-kincaid.html

Svar: Nej, det var stora svårigheter där.
Mösstanten

Scylla:

Jag har sparat ner den på Storytel och uppfattade den som relativt ny, men det är den uppenbarligen inte, ha ha! Får ta mig i kragen och se till att lyssna på den snart.

Svar: Det har nog kommit en nyutgåva.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: