Månadens parfym - augusti 2019

Under livet hade jag nästan inte alls intresserat mig för parfym. Men 2007 såg jag en utställning med parfymflaskor och då var det något som klickade till, tydligen, för jag blev genast väldigt parfyminstresserad och då fanns nätet där man kan hitta likasinnade och få en massa fakta.
En del parfymer hade konstiga och till och med obehagliga namn. Poison var det en som hette. Och Opium. Jag kommer aldrig att köpa en parfym som har ett knarknamn! tänkte jag då. Men sedan några år tillbaka äger jag denna mini och ur flaskan kommer en fin doft.
Opium skapades 1977 och då innehöll den massor av noter. De som ansågs mest framträdande var rökelse, kryddnejlika och nejlika, enligt hur folk har röstat på Fragrantica.
Efterhand har tillverkarna ändrat ingredienserna i parfymerna, delvis beroende på att vissa ämnen har förbjudits. Det kom en ny version av Opium 2009. De mest framträdande noterna i den är enligt Fragrantica myrra, nejlika och opoponax. Det sistnämnda kommer från en flerårig ört som växer i Orienten och Medelhavsområdet. Man utvinner en gummiharts från rotstocken och denna kan användas i parfymtillverkning.
Jag gissar att min lilla flaska innehåller den senare versionen av Opium. Den är kryddig och har en svag sötma, men den är inte mycket söt. Av någon anledning vill jag gärna plocka fram en mer höstbetonad parfym i augusti fast sommaren inte är slut, kanske för att solen står lägre och kvällarna börjar bli mörkare.
 
Kategori: Parfym Taggar: Parfym
Hanneles bokparadis:

flaskor kan vara väldigt vackra, jag ville köpa något engelskt... men inte lätt

Svar: Det kan vara svårt att välja parfym.
Mösstanten

Emma, Sol som sol?:

Poison hade jag på 80-talet! En rackarns tung parfym och otroligt vacker flaska! Tänk så vackra parfymplaskor det finns, de kan vara riktiga konstverk!

Svar: Ja den ska ha varit en riktig bomb. Min är svagare. Kanske är den lite avslagen? Men den nyare versionen är kanske inte lika stark.
Mösstanten

skogsnuvan:

När jag var tonåring var det vanligt med parfymer och många doftade som blommor typ rosor och liljekonvalj. Mamma hade en liten flaska som hette Blue moon som luktade jättegott. Jag håller med dig att det finns så fina flaskor och jag har samlat alla gamla flaskor i en hylla uppe i ett rum. Numera använder jag inte parfym för jag är allergisk mot så starka dofter och det är förfärligt när folk har öst på sig för mycket så det stinker på många meters håll men som sagt, blomdofter gillade jag och flaskorna är fina

Svar: Jag hoppas verkligen att folk inte storknar när de kommer i närheten av mig. Men jag försöker vara försiktig.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: