Den eviga soppan

Härom dagen när vi värmde upp soppan för andra gången efter att ha spätt den och pytsat i mer buljongfond och lite annat tänkte jag på att soppa bara blir godare av att stå i kylskåpet ett par dagar. Skulle man inte kunna ha en liten skvätt soppa som alltid står där? Den kunde användas som grund till en ny soppa och så ställde man undan en skvätt av den nya - och så vidare.
Som en surdeg. Den sparar man ju och matar den med lite mjöl och vatten. Det finns till och med surdegshotell där man kan lämna in sin surdeg när man åker på semester och så blir den omskött på bästa sätt.
Vad skulle man mata soppan med?
Nej vid närmare eftertanke så tror jag inte att det går. Med soppa alltså. Den skulle nog bli en bakteriebomb med tiden, en bomb av onda bakterier alltså. Surdegen har alla sina goda bakterier och de skyddar den mot allt ont, antar jag.
Men det är en fascinerande tanke ändå - Den eviga soppan. Som en god vän som väntar där inne i kylskåpet.
 
Kategori: Mat Taggar: Mat, Rester;
Hanneles bokparadis:

evig behöver soppan inte bli, men värma upp går utmärkt. Vår soppa räcker minst två gånger och andra gången lägger vi till nya saker, så det blir nästan som en ny soppa. När vi värmer matrester, tar vi ofta fram bara hälften, resten får vara kvar i kylskåpet,

Svar: Ej det är klart att man inte bör spara soppa hur länge som helst. Men precis som du säger är soppor bra rester som kan utökas och varieras.

Mösstanten

Hanneles bokparadis:

(nu har vi lite kycklinggryta och köttfärssås kvar, ingen matlagning på ett par dagar! :)

Svar: Det är så praktiskt med rester!
Mösstanten

Emma Engström:

Haha men vilket härligt inlägg! :D

Lillan Kind:

Ja både soppor och grytor blir smakrikare efter någon dag eller två i kylskåpet! Det var intressanta tankar. Kanske kan man göra en surdegssoppa? :D

Svar: Jag misstänker att det inte går. :-)
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

En soppa med evigt liv är en tilltalande tanke, men som du själv konstaterar: det kommer nog en gräns ... fast några dagar borde det väl ändå funka? Både soppor och grytor blir ofta godare av att stå och "dra"!

Svar: Några dagar, absolut. Soppor blir bara bättre andra och tredje dagen.
Mösstanten

Kina Hellquist:

Soppor är underbart gott, och dessutom kan man ta tillvara andra rester genom att skära ner det i soppan. Koka soppa på en spik var nog inte så tokigt! Var det Kajsa Varg det?

Svar: Enligt Wikipedia kommer ”att koka soppa på en spik” från en folksaga. Och visst har du rätt. Soppa är ett bra sätt att ta hand om rester.
Mösstanten

Paula:

Mina soppor brukar räcka minst tre dagar, helst kokar jag en varje vecka! Älskar den lena smaken, den är som bomull för själen. Och den går att variera i oändlighet. Men, jag måste erkänna, redda grönsakssoppor är inte min grej! Buljong.- eller tomatbaserade soppor däremot, mums!

Svar: Soppa, soppa, vi åt varm soppa till och med i somras när det var så hett. Jag älskar soppa! Men redd grönsakssoppa är inte heller min favorit.
Mösstanten

Carolina:

Ja, soppa och andra maträtter som får stå till sig lite i kylskåpet brukar oftast bara bli godare dagen efter! :D

Svar: Visst blir de det.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: