Look back in anger

Nu har jag sett den här filmklassikern Look back in Anger som baseras på John Osbornes teaterpjäs med samma titel. Jag har inte sett pjäsen, men den ska vara den första i en ny våg brittiska teaterpjäser under 1950-talet. De var socialrealistiska och utspelades i arbetarklassmiljöer.
England var ett samhälle med stora klassklyftor och det fanns många människor som var fattiga och levde i dåliga bostäder.
Ett begrepp som myntades då var arga unga män. Det var en grupp dramatiker och författare i England som kom från arbetar- och medelklass och som var besvikna på och kritiserade det brittiska samhället.
Huvudpersonen i den här filmen heter Jimmy och rollen spelas av Richard Burton. Och det måste jag säga, Jimmy är verkligen arg. Antingen är han rasande eller också är han som ett åskmoln. OK, det handlar om klassklyftor. Jimmy kommer från arbetarklassen, han har studerat på universitet men livnär sig på att sälja godis från ett stånd på marknaden.
Hans unga fru kommer från betydligt bättre förhållanden och hennes mamma har helt tagit avstånd från Jimmy. Filmen handlar alltså om klassklyftor och missförhållanden i det brittiska samhället.
Men vem tar denne rasande man ut sin vrede på? Jo, sin fru. Han misshandlar henne psykiskt och även fysiskt. Jag skulle ha fått nervsammanbrott efter en halvtimme tillsammans med den mannen. Det är mycket bra spelat i filmen, stundvis är den riktigt plågsam att se. Möjligen var det minde plågsamt att se pjäsen ifall det var större utrymme på scenen. Här är det trångt och vore jag Jimmys fru skulle jag vara livrädd.
Jag har hört talas om teaterpjäsen men aldirg att Jimmy skulle vara hustrumisshandlare. Är det kanske så att nu, i dagens ljus, så tänker man mer på det och uppmärksammar den sidan av filmen?
Jimmy är sårig. Han kan bry sig om en annan människa, men i äktenskapet förmår han inte bry sig om någon annan än sig själv.
Jag skrev att filmen stundvis är plågsam att se, men jag rekommenderar den ändå. Det är en bra film som ger en mycket att tänka på.
 
Kategori: Film Taggar: Film
Hanneles bokparadis:

ååå, en gammal goding! Bibliotek är fantastiskt! Nu är jag med i två filmklubbar på två olika bibliotek, den ena gratis, den andra kostar, fika ingår. Nya fina filmer.
Såg en fantastisk dokumentär om rätten att få vara sig själv:
https://urplay.se/program/208227-asperger-och-jag

Svar: Rätten att få vara sig själv, det är viktigt.
Mösstanten

Janet:

Ynkligt! Att ta ut sina frustrationer, besvikelser och oinfriade ambitioner på sitt äktenskap alltså. Jag har nolltolerans för den sortens skitbeteende. Kan tänka mig att Burton spelar den rollen bra. Wales-grabb som var rädd att för att uppfattas som homosexuell för att han var skådespelare och därför drack sig till döds slogs både ofta och hårt, inte sällan med sina kvinnor. Har du läst hans dagböcker? The Richard Burton diaries.

Svar: Nej jag har inte läst hans dagböcker. Vad jag tycker är intressant i det här fallet är att i varje fall jag inte har hört att det är förskräckligt hur den här rollfiguren behandlar sin fru.
Mösstanten

Carolina:

Jag har då aldrig hört talas om den här teaterpjäsen/filmen, men låter besvärligt att leva så i klyftor och vara så ilsken..

Svar: Både pjäsen och filmen kom ju på 1950-talet. Det är ganska länge sedan.
Mösstanten

Bella:

Vi var på pocketshop på Arlanda och jag såg flera böcker som du har skrivit om, kul! Jag köpte "livet börjar när man inser att man bara har ett" 🙂

Svar: Den har jag nog inte läst. :-) Så jag googlade. Det verkar vara en trevlig bok som kanske kan få en att fundera på sitt liv.
Mösstanten

Lillan Kind:

Den vore intressant att se ur ett historiskt perspektiv. Samtidigt far jag så illa av att se sådant våld som t ex hustrumisshandel, just för att det finns på riktigt. Det är inte som att se en film med en våldsam alien. Ibland önskar jag att misshandlade kvinnor kunde ge sina män något sövande i en drink och bryta av deras händer och fötter.

Svar: Det var mest psykisk misshandel och skrämsel, men det var otäckt eftersom man inte visste om han skulle helt explodera. Bra film med bra spel dock.
Mösstanten

Frida:

Spännande! Kanske något att se tillsammans med min pojkvän när jag är tillbaka hemma igen :)
Han är väldigt intresserad av filmer och arbetar som video producent. Så det är alltid kul att se vad han har att säga om filmer och serier vi kikar på :D

Svar: Spännande!
Mösstanten

Emma Engström:

Denna var helt ny i mina öron! :D

Svar: Filmen kom ju för så länge sedan så det är inte så konstigt om du inte har hört talas om den.
Mösstanten

Sara Ekman:

Oj, den lät hemsk, men vill se den!!

Kommentera inlägget här: