Nuckan av Malin Lindroth

Nuckan är en självbiografisk bok där Malin Lindroth berättar om sin ofrivilliga ensamhet. Hon har haft ett fyraårigt förhållande med en man i sin ungdom men efter det har hon levt ensam. Hon är nu drygt femtio år och ser tillbaka på sitt liv och funderar över varför det har blivit så här.
Boken är mycket personlig. Hon berättar om sina svårigheter i tonåren, om vänskapsförhållanden med män där hon har velat ha ett kärleksförållande men inte mannen. Kanske har de haft sex, men hon har velat mer med det än mannen.
Malin Lindroth tar upp begreppet nucka och vänder och vrider på det. Nuckan är längst nere i botten av det patriarkala samhället, en överbliven individ. Malin Lindroths nucka är ingen lycklig singel som vill leva utan man därför att det passar henne bäst. Nej hon lider av sin ensamhet och av att inte ha ett riktigt nära förhållande med en annan människa. Och samtidigt vill hon höja nuckans värde.
Nucka är ett nedsättande begrepp om en kvinna, ett skällsord. Henne vill en man inte ta i med tång. Hon är säkert grälsjuk och frigid och kan inte ge en man någon glädje. En ensamlevande man ses inte på samma sätt.
I historien finns många betydelsefulla nuckor. Lindroth tar Fredrika Bremer som exempel. Men alla dessa nuckor kanske inte är ofrivilligt utan partner? Fredrika Bremer fick en annan frihet än en gift kvinna. På hennes tid var en kvinna under sin fars förmyndarskap eller en manlig släktings. Gifte hon sig var mannen förmyndare. Men en ogift kvinna kunde ansöka om att bli myndig. Det gjorde Fredrika Bremer och fick därför själv bestämma över sitt eget liv och sin egendom.
Nuckan är en liten bok i omfång men den innehåller mycket att fundera på. Jag har inte tänkt på tidigare att nucka är ett begrepp ur patriarkalt perspektiv. En som faller utanför normen.
Den här boken kan jag rekommendera. Malin Lindroth skriver med ett vackert enkelt språk och boken ger känslor och tankar.
Nuckan av Malin Lindroth, Norstedts 2018.
 
Hanneles bokparadis:

tyckte mycket om boken, viktig, jag lyssnade på henne när hon förklarade varför hon skrev... Tänk att träffa en så hemsk kvinna i den känsliga åldern, när hon var utbytesstudent! Ensamstående kvinnans situation har varierat under historien.

Svar: Ja, viktig bok.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

jag har även läst Älskarinnan av henne:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/07/alskarinnan-av-malin-lindroth.html

Svar: Den har jag tänkt att jag vill läsa.
Mösstanten

Yasmine:

Låter som en intressant bok! :D

Svar: Den är intressant. Hon lämnar ut sig själv och diskuterar något som ofta finns i det tysta.
Mösstanten

Lillan Kind:

Det är säkert en intressant bok. Samtidigt låter den deprimerande, men det kanske den inte är.

Svar: Den är inte så upplyftande men tar upp en viktig fråga. Det är kanske inte alltid som det känns rätt att läsa en sådan bok. Rätt bok vid rätt tillfälle, skulle jag säga.
Mösstanten

Carolina:

Stackars henne, olycklig kärlek är nog den värsta kärleken :/

Svar: Olycklig kärlek är verkligen påfrestande.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: