Pojken som läste Jules Verne av Almudena Grandes

 
Pojken är nio år och heter Nino. Han bor i en by i Andalusien och han är son till en civilgardist. Familjen bor på förläggningen. Det är år 1947. Diktatorn Franco har segrat i Spanien men uppe i bergen, i närheten av Ninos hemby, finns partisaner som fortfarande strider mot Francoregimen.
I byn finns många som stöder partisanerna. Söner och även döttrar har givit sig upp i bergen för att ansluta sig till gerillan. Många kvinnor har sin man där uppe och hemma får hon slita för att skaffa mat och kläder till sina barn.
Då och då tas människor in i förläggningen för förhör. Väggarna är tunna och Nino och hans lillasyster hör hur fångarna torteras. För att klara av situationen låtsas han att det är en film han hör och det inbillar han också sin skrämda syster och kramar henne på kvällarna så att hon inte ska vara rädd.
Det är inte lätt att bo i byn. Man kan inte säga vad man tycker. Inget är vad det verkar vara. Många fångar skjuts i ryggen. De beordras att gå hem och så skjuts de under förevändning att de försökte fly.
Ninos pappa kan inte flytta från förläggningen och kommer inte att bli befordrad. Fast Nino läser och är duktig i skolan kommer inte familjens pengar att räcka till en utbildning. Nino hamnar i ett stort dilemma. Det är inte lätt att ha en pappa som han älskar, men som är civilgardist samtidigt som han börjar förstå mer och mer av situationen i landet. 
Så småningom hamnar Nino i svåra situationer som en pojke i hans ålder inte ska behöva bemästra.
Pojken som läste Jules Verne är en spännande roman. Den innehåller fina människoporträtt, kärlek, hopp, förtvivlan och den växande pojkens väg till att förstå stiuationen i landet och vad det innebär att bli man. Fast författaren helt klart tar ställning mot Francos diktatur känns den inte programmatisk. Den handlar om livet i den här byn och om levande människor med fel och brister.
Det är en uppsjö av namn och personer i boken och det kan vara lite svårt att hänga med i vem det är som omtalas men jag tycker att det gick bra att läsa den ändå.
Romanen är byggd på den historiska verkligheten och jag lärde mig en del om förhållandena i Spanien på den här tiden. Pojken som läste Jules Verne är en bra bok som jag kan rekommendera.
Pojken som läste Jules Verne av Almudena Grandes, Norstedts 2014. Översättning: Yvonne Blank.
 
Hanneles bokparadis:

Jules Verne läste jag... Hemingway har skrivit en hel del om Spanien, detta har jag inte hört talas om. Kul med lite annorlunda böcker.

Svar: Almudena Grandes är tydligen en betydande spansk författare men jag har inte hört talas om henne förrän jag snubblade över den här boken.
Mösstanten

Carolina:

Låter verkligen som en obehaglig bok...!

Svar: Det beror nog på vad man är ute efter, vad man vill läsa.
Mösstanten

Tofflan:

Verkar vara en gripande historia - och såna tilltalar mig just nu efter februaris deckarrace.

Svar: En bra bok.
Mösstanten

Lillan Kind:

Det verkar vara en intressant bok! Det är intressant när det finns en verklig historisk bakgrund, samtidigt som det kan kännas jobbigt att läsa om grymheter.

Svar: Bra skriven också så att man verkligen känner med människorna.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: