Prästungen av Göran Tunström

Prästungen är en självbiografisk roman som handlar om Göran Tunströms uppväxt och ungdom. Han föddes 1937 och hans far var präst i Sunne.
Göran har en mycket fin gemenskap med sin pappa som är en öppen person och som tycker om att diskutera och prata om saker och som tar Göran på allvar.
Men när Göran är tolv år dör hans pappa hastigt och den förlusten präglar honom starkt i ungdomen. Vem ska han kunna prata med? Hans mor bär den tunga sorgen och ska se till att Göran och syskonen får en bra start i livet men ersätta fadern kan hon inte. Hans farbröder? Nej en sådan kontakt har han inte med dem. Just detta, att hitta någon att prata med på allvar är ett starkt tema i boken.
Prästungen innehåller underbara scener från barndomen, vackra och dråpliga. Göran Tunström har skrivit en berättelse med en blandning av humor och livsglädje och sorg. Där finns dråpliga scener, skarpa beskrivningar av olika människor, där finns barnets upptäckarglädje, tonåringens blyghet och vilja att hävda sig, vilsenhet och depression, en depression som delvis yttrar sig i ilska och avståndstagande från famliljen.
Han börjar skriva tidigt och det blir inte av att studera till något på allvar efter gymnasiet. Hans mamma är bekymrad. När han har tagit studenten i Uppsala reser han till Grekland. Han vill ut i den stora världen, bort från det lilla inskränkta Sunne och bort från famlijen. I Grekland lever han fattigt och delvis under stora umbäranden. Så småningom kommer han tillbaka till Sunne och där slutar boken. Ska Göran få hjälp och kunna må bättre?
Vi vet förstås att han blev en av våra betydande författare på 1900-talet.
Prästungen av Göran Tunström. Bonnier pocket 1985
 
Hanneles bokparadis:

jag har några av Tunström i bokhyllan, olästa.

Svar: Jag har en till som är oläst. :-)
Mösstanten

Lillan Kind:

Det verkar vara en intressant bok! Jag har inte läst någon av hans böcker.

Svar: Värmländsk och läsvärd. :-)
Mösstanten

Christina:

Den vill jag läsa, låter intressant.
Kram och fin söndag

Carolina:

Låter faktiskt som en väldigt bra bok. Tack för tipset! :)

Janet:

Har inte läst, men tycker den låter intressant. Tyvärr gör ju så väldigt många böcker det, så fort jag läst en väntar en miljard andra. :-D

Tofflan:

Göran Tunström är en av mina favoritförfattare. En duktig berättare, framför allt. Dessutom hade jag förmånen att få höra honom berätta om sitt skrivande under arbetet med Juloratoriet, den bok jag gillar bäst av honom. :P

Svar: Jag har inte läst så mycket av honom. Det kan vara så att jag bara har sett Juloratoriet som film.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: