Young Adolf av Beryl Bainbridge

Året är 1912 och den unge Adolf Hitler kommer till Liverpool för att besöka sin halvbror Alois. Denne hade skickat pengar till sin syster för att bekosta hennes resa - och så kommer Adolf istället. Han är fattig och uselt klädd. Dessutom är han lat och kan få utbrott och bli alldels konstig när saker går honom emot. Länge ligger han deprimerad på soffan. Eftersom han inga pengar har får hans bror försörja honom.
Så börjar en ganska rolig bok med myllrande händelser. Adolf blir så småningom tvungen att resa sig ur soffan och han blir indragen i en händelsekedja  där det mesta händer.
Här har han ingen kontroll över någonting och det är det som är spänningen i historien. Vi vet att han blev en mäktig diktator. Det vet inte människorna omkring honom i Liverpool. Bruna skjortors ursprung och varför Adolf Hitler kammade luggen ner över halva pannan får också sin förklaring, påhittad förstås.
Däremot stämmer både den unge Adolfs bakgrund och beteende som de beskrivs i boken. Fadern misshandlade sönerna när de växte upp. Adolf Hitler hade konstnärsambitioner men blev inte antagen till konstakademien i Wien. Han var också mycket fattig och levde närmast på gatan under några år. Han hade en bror som hette Alois. Men att brodern bodde i Liverpool och att Adolf var där 1912 ska vi inte tro på.
Romanen bygger på att det är just Adolf Hitler som kommer till Liverpool. Samma historia om vilken fattig yngling som helst hade inte blivit lika bra. Jag funderar över hur mycket den här berättelsen betyder. Jag tog den från bokbytardisken därför att den verkade rolig och intressant. Jag tycker mig också minnas att den var omtalad för länge sedan när den gavs ut. Läsningen gör att jag vet lite mer om Hitlers bakgrund och det får mig att fundera över vad som ledde till att han blev den han blev.
Berättelsen känns ganska lättviktig, intelligent skriven med glimten i ögat, men bakgrunden är yttest allvarlig.
Young Adolf av Beryl Bainbridge, Fontana 1979.
 
Hanneles bokparadis:

tror inte jag läst något av Bainbridge, knasigt tema han valt

Svar: Ja ganska knasigt. Beryl Bainbridge är en kvinna.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

dessutom Dame Beryl, inte dåligt, beryl är också ett mineral ... har fortfarande inte läst något av henne, får kolla på biblioteket

Yasmine:

Denna skulle jag faktiskt vilja läsa, är intresserad av allt som har med andra världskriget att göra!

Svar: Den är underhållande. Ger lite grand av hur den kommandediktatorn var.
Mösstanten

Carolina:

Intressant att välja han som huvudroll och sedan hitta på lite samtidigt som han har tagit mycket ifrån hans egna bakgrund! Ja, stora frågan är verkligen: vad hände med den sjuka människan som gjorde att han blev så himla besvärlig? :P

Svar: Ja, hur kunde han komma till makten? Allt hängde naturligtvis inte på honom. Han måsteju ha haft stöd från en del inflytelserika krafter.
Mösstanten

Janet:

Jag tycker jag fick en bra förklarande bakgrund till det i Göran Dahls "Radikalare än Hitler?", så det får bli mitt boktips i dag.

Svar: Tack för det fina boktipset!
Mösstanten

Lillan Kind:

Det verkar på något sätt vara en intressant bok, samtidigt som jag inte kan bestämma mig för om jag vill läsa den eller inte.

Svar: Inte det mest tungviktiga om Hitler, men den ger lite eftertanke. Och den är underhållande.
Mösstanten

Angelica Wåhlin:

Låter som en väldigt intressant bok!

Svar: Den var ganska rolig men med en svart eftertanke.
Mösstanten

Hanna Karlsson:

Det låter verkligen som en intressant bok. Det här med Adolf Hitler och nazismen intresserar mig. Ett område som aldrig någonsin får glömmas bort.

Svar: Nej vi får aldrig glömma det. Utvecklingen i en del europeiska länder är illavarslande. Den är boken är ju en humoristisk bok, men det går inte att komma ifrån allvaret bakom.
Mösstanten

Tofflan:

Vilken spännande och ovanlig twist av en historisk person. Den boken vill jag läsa!

Svar: Ja läsvärd är den i varje fall.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: