1793 av Niklas Natt och Dag

1793 är en deckare i historisk miljö, närmare bestämt Stockholm år 1793. Där frodas dryckenskapen och de fattiga är många. Krigsåren har tömt statskassan och folket far illa. Lurendrejeri och korruption är vanligt och de ärliga är få. Samtidigt fruktar de styrande att revolution ska utbryta precis som den har gjort i Frankrike.
En av de ärliga är Cecil Winge. Han har arbetat åt Stockholms poliskammare förr. Nu har ett kraftigt stympat lik hittats i Fatburen på Södermalm, i den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Cecil Winge är sjuk i lungsot men han utreder brottet tillsammans med den storvuxne slagskämpen Mikael Cardell.
Det här är en bra deckare. Den är välskriven och mycket spännande. Miljöerna och det som händer är så bra skrivet att jag stundvis tror att det har hänt på riktigt. När jag har läst boken förstår jag mer av hur det var på slutet av 1700-talet, hur det kändes att vara en naiv yngling från landet som råkar ut för lurendrejare, hur det kändes för en ung flicka som dömdes till att sitta på spinnhuset, denna fruktansvärda institution. Boken blir nästan som en stridsskrift som för de fattigas talan.
Men det är alltså en deckare och det är spännande både att följa utredningen och att lära känna personerna i boken. Jag måste dock varna den som har svårt för groteskt våld. Det är beskrivet så att jag orkar läsa, men det ligger rätt nära min gräns. Dessutom känner jag mig inte tillfreds med den psykologiska beskrivningen av brottslingen. Han måste vara psykopat, annars låter han inte sådana bestialiska saker ske med någon som har förrått honom. Han kan väl inte känna riktig kärlek? Och kan han verkligen fatta det beslut som han gör i slutet av boken? Om han är psykopat.
Men kanske är det så att livet var så hårt år 1793 att man kan vara som han utan att vara psykopat? Många kom hem efter fruktansvärda upplevelser i kriget. Med kriget kom också fläcktyfus som skördade massor med människoliv och liken fick staplas i högar i väntan på begravning. Det var en tillvaro med offentliga avrättningar, piskning av underlydande, tjuveri, prostitution i stor omfattning som ofta var av nödtvång för fattiga kvinnor och för vilket de kunde hamna på spinnhuset där de fick slavarbeta dagen lång och så dålig mat att de flesta inte kom ut därifrån med livet i behåll. I ett sådant samhälle kan kanske även människor som har förmåga att bry sig om någon annan än bara sig själv göra det som brottslingen gjorde?
1793 av Niklas Natt och Dag, Månpocket 2018.
Boken kom ursprungligen ut på Forum år 2017.
 
Hanneles bokparadis:

en hyllad bok som inte står i min läslista, än

Svar: Den är värd beröm.
Mösstanten

Jessica Högberg:

jag tror du har helt rätt, vi lägger andra värderingar i psykopat idag...

Svar: Det är svårt att riktigt förstå hur det var att leva då. Fast den här boken hjälper en lite.
Mösstanten

Janet:

Jag känner mig färdig med kriminalromaner, men om jag ombestämmer mig framåt sommaren så blir det nog den här boken som jag läser.

Svar: Jag behöver inte kriminalromaner nu likamycket som när jag jobbade. Jag är väl lite piggare i huvudet nu.
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Ännu inte läst. Fler än du har varnat för att våldet är i värsta laget.

Svar: Ja otäckt sjukt våld, men jag klarade av det och jag läser inte gärna deckare med mycket våld i.
Mösstanten

Elisa:

Jag kan inte ens föreställa mig hur det skulle vara att leva där på 1700-talet. Jag skulle inte bli förvånad om omständigheterna och omvärlden drev en till att göra fruktansvärda saker. Har nu satt den på min läslista!

Svar: Den är värd att läsas fast den är hemsk.
Mösstanten

Yasmine:

Låter som en spännande men förskräcklig bok!

Svar: Precis så. Spännande och förskräcklig.
Mösstanten

Lillan Kind:

Det verkar vara en spännande bok som skulle kunna falla mig i smaken. Samtidigt har jag väldigt svårt för groteska våldsskildringar. Kan nästan fara illa om det blir för mycket. Så jag vet inte om jag vill läsa den här boken...

Svar: Det har jag full förståelse för. Jag brukar i allmänhet undvika deckare met rått våld.
Mösstanten

Sara Ekman:

Tack för boktipset!! :) Jag håller just nu på att läsa Michelle Obamas bok Becoming :)

Svar: Den skulle jag inte ha något emot att läsa.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: