Folkets skönhet av Merete Pryds Helle

Marie växer upp på landet i en fattig familj. Hon har många syskon. Hennes far är takläggare . Han misshandlar sina söner för små förseelser de har gjort. Örfilar är vanliga. Alla kan få en örfil av alla om de väcker misshag. Här förekommer incest i flera generationer. Mamman är trött av alla barnafödslar.
När fadern ramlar ner från ett tak och hamnar på sjukhus en längre tid slipper familjen hans regerande. Men där finns den äldste brodern Kaj som på många sätt går i sin fars fotspår om än inte i yrkesvalet. Det blir också svårare att få mat på bordet.
Mycket elände alltså och vissa scener är inte behagliga att läsa, men det här är en bra bok och det är inte elände hela tiden. Maries kärlek till sina föräldrar kommer också fram, även kärleken till den förskräcklige fadern.
Vi får följa Marie från 1930-talet till in i 1960-talet, från Langeland till Köpenhamn, genom ockupationsåren under kriget till det moderna livet. Boken är spännande att läsa. Den är lättläst och enkelt skriven, rakt på, och det är en av bokens fördelar. Många läser den. Romanen innehåller också ett stycke arbetarhistoria, men framför allt kvinnohistoria. Kvinnornas utsatthet, deras beroende av männen och rädslan att bli gravid är framträdande i berättelsen. Även om en flicka har blivit våldtagen drar hon skam över familjen om den resulterar i ett barn. Den enda preventivmetoden man har är sköljningar av underlivet.
Kvinnornas arbete, att ställa mat på bordet, att sy, att hålla rent och att ta hand om barnen har också stor plats i den här boken och naturligtvis finns också en viss gemenskap och glädje. Även om Marie är stark präglad av sin uppväxt och har dåligt självförtroende så framstår hon ändå som seg och med en viss styrka. Hon manövrerar så gott hon kan för att klara sig i männens värld. Ibland genom att vara undfallande, ibland genom att ge sig på någon annan kvinna.
Det här är bra. Marie är en intressant gestalt. Jag tycker inte om henne helt och fullt men jag förstår varför hon är som hon är.
Folkets skönhet av Merete Pryds Helle, Bonniers 2018. Översättning Urban Andersson
 
Hanneles bokparadis:

tror jag nyligen lånade denna på biblioteket men fick inte till det, kanske gör jag ett nytt försök.

Svar: Den är värd att läsas, tycker jag. Kanske går nästa försök bättre, om du gör det.
Mösstanten

Agneta Croneld:

Kanske en bok för mig, men ibland står jag inte ut med den här typen av beskrivningar om familjedespoter! Det gör ont inuti! I övrigt läser jag gärna kvinnohistoria. Tack för tipset, så får vi se.

Svar: Ja det är minsann inte alltid man orkar läsa om övergrepp och elände. Visst gör det ont i hela kroppen när man läser om det. Den här boken var inte så svår att ta sig igenom i alla fall. Det fanns annat i den också.
Mösstanten

Jessica Högberg:

Oj, det låter som en hård bok... men spännande... GOTT NYTT ÅR!! <3

Svar: Ett hårt liv med allt elände.
Mösstanten

Carolina:

Verkligen en äldre men intressant bok. Kan förstå att vissa scener kan vara mer obehagliga, men lät ändå i det stora hela som en bra bok! Gott nytt år! ♥

Svar: Detsamma till dig!
Mösstanten

Kraka:

Låter som en läsvärd bok. Att vara kvinna är svårt, fortfarande i många familjer. Det finns så mycket bakom stängda dörrar som de flesta inte vet något om. Ibland får vi i vården en liten glimt.
Har lagt boken på "vänt".

Vill också önska dig en god fortsättning!

Svar: Ja jag kan tänka mig att ni i vården får se både det ena och det andra. Hoppas att du får utbyte av boken om du läser den.
Mösstanten

Yasmine:

Låter som en intressant skildring av hur det var förr!

Svar: Ja det tycker jag att det är.
Mösstanten

Christina:

Det låter som en intressant bok, men lite tuff att läsa.
Ha det fint!

Svar: Inte direkt feelgood.
Mösstanten

Ugglanoboken:

Den här har jag också tänkt läsa!

Svar: Kul!
Mösstanten

Bella:

Det här låter som en intressant bok! Jag tycker om att läsa dina summeringar av böcker eftersom jag själv inte hinner läsa så många, det går lite i perioder med mitt läsande

Svar: Ja den är intressant. Roligt att du tycker om mina boktexter.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: