Förintelsens minnesdag

Här i Linköping är det konsert med blåsarsymfonikerna och Anne Sofie von Otter i eftermiddag med anledning av Förintelsens minnesdag och den ska vi gå på.
Vi får aldrig glömma.
Först och främst skulle judarna utplånas - efter att man hade sugit ut deras arbetskraft till minsta droppe. Och också romer.
Mentalsjuka och utvecklingsstörda skulle det fina ariska riket också befrias från. Vi känner alla någon som skulle ha hamnat i läger under nazisttiden, eller likviderats direkt.
Det får inte hända igen.
 
De här bilderna tog jag i Gamla Linköping igår. Snart ska mer snö börja falla.  Det är inte ljust ännu och jag tittar ut genom fönstret för att se om de första snöflingorna kommer. Här sitter jag inne i värmen i ett land där jag får säga och skriva och blogga om vad jag vill. Oftast känns det alldeles naturligt, men ibland känns det som ett privilegium.
 
Hanneles bokparadis:

det onda får inte glömmas, det snöar rejält.

Svar: Nej vi måste komma ihåg. Inget snöfall hittills här.
Mösstanten

Kraka:

Vi behöver ständigt påminnas.

Svar: Så är det. Vi behöver påminnas eftersom liknande krafter och händelser kan komma tillbaka.
Mösstanten

Angelica Wåhlin:

Nej, vi får aldrig glömma. Aldrig. Det får inte upprepas.

Jessica Högberg:

Nä, vi får verkligen aldrig glömma...

Yasmine:

Jag hade glömt att det var idag, så tack att du påminner mig! Det får verkligen inte upprepas. Har du varit i Auschwitz?

Svar: Nej jag har inte varit där.
Mösstanten

Carolina:

Usch, obehaglig dag. Det är klart att vi ska se alla spelfilmer, vi ska se alla dokumentärer och läsa böckerna för att kunna sprida allt vidare så detta ALDRIG händer igen!!

Svar: Vi var på en väldigt fin konsert igår. Mycket sorgligt berättades men vi hade ändå hopp och livsglädje med oss hem.
Mösstanten

Tofflan:

Och 600 000 homosexuella...
Annars, fina bilder från Gamla Linköping, tack!

Svar: Du har så rätt! Jag borde ha nämnt de homosexuella också. Så fruktansvärt sjukt att likvidera alla dessa människor. Konserten innehöll en hel del musik från Theresienstadt. Och det berättades om några människor där. Efter ett tag blev de transporterade till Auschwitz.
Mösstanten

Bella:

Nä fy sjutton. Förintelsen är så hemskt att det är svårt att förstå att det har hänt, att människor kunde vara så grymma....det är bra att det hålls minnesdagar och pratas om det

Svar: Man kan inte alltid tänka på det, då skulle man väl bli tokig, men vi måste ändå minnas. Det är en otrevligutveckling i en del europeiska länder. Och här finns också främlingsfientlighet och judehat.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: