Ljusstumpar

Den här tiden när vi bränner så många ljus åstadkommer vi också en massa ljusstumpar. När jag växte upp brukade vi samla stumparna och så stöpte vi nya ljus av dem. Det var en riktigt trevlig verksamhet. Vekarna hängde i par på träpinnar och dessa låg i en lång rad på två längre och tjockare pinnar, skurborsteskaft var det nog, som i sin tur hängde över två stolsryggar. Vi gick runt och doppade vekarna i det smälta stearinet och så småningom växte ljusen fram.
Men jag är inte det minsta pysslig. Då vill jag åtminstone bränna ner ljusen ordentligt. Det kan man i den här ljusstaken. Den är inte så elegant och inte välputsad och den är lite missformad. Men den har varit med länge, den ska vara från 1800-talet.
Ni ser att det inte är mycket av ljuset som sticker ner i staken, men det står stadigt ändå. Även de små stumparna kommer jag att sätta i ljusstaken och bränna ner. Är man från Småland så är man.
Hur gör ni med ljusstumparna? Tillverkar ni nya ljus? Eller finns det något ställe dit man kan lämna stumpar och så gör någon annan nya ljus av dem?
 
Kategori: Livet Taggar: Hållbarhet, Miljö;
Jessica Högberg:

Jag sparar dom till mamma som tänder i vedspisen i stugan med dom=)
En del kyrkor och dagis tar emot...

Svar: Just det, kyrkor och dagis. Att tända i vedspisen med hjälp av ljusstumpar hade jag aldrig kommit på att man kan göra.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

jag försöker bränna ner så långt det går, pysslar inte heller :) Det blir inte mer än typ fyra ljus per år...

Svar: Oj, det var inte mycket. Här tänder vi ljus varenda dag under den mörka årstiden.
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Brukade också spara och stöpa nytt, det var riktigt roligt. Idag gör jag som du: eldar tills i princip inget är kvar, Många ljus går åt den här mörka tiden!

Svar: Vi tycker att vi behöver ljusen i mörkret.
Mösstanten

Janet:

Jag har två stumpljusstakar från Karlskronas Lampfabrik som jag använder i sommarhuset.

Svar: Det är bra att ha ljusstakar där man kan bränna ner ljusen ordentligt. Min är ingen stumpastake till namnet, men den fungerar som en sådan.
Mösstanten

Kraka:

Jag försöker bränna ner dem så långt det går. Det som blir kvar använder jag som "stockholmnsnäver", att tända brasor med.

Svar: Stockholmsnäver, det var ett nytt uttryck för mig.
Mösstanten

Kraka:

Stockholmsnäver är väl egentligen ett lite föraktfullt uttryck syftande på att stockholmare inte kan få igång en brasa. Lantbefolkningens förakt mot oss i städerna i allmänhet och huvudstaden i synnerhet. Det kan jag, har varit mycket i naturen, men det är väldigt mycket lättare om man har ljusstumpar eller värmeljus i ryggsäcken.

Ha en fin måndag!

Svar: Det har kommit en kommentar till om att använda ljusstumpar för att tända elden. Kan man väl lika gärna göra som att lägga dem i soppåsen - och sedan blir de uppeldade i fjärrvärmeverket.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

(fyra adventsljus räcker gott varje år, har mycket annat LED-mys i alla rum, även belysta bokhyllor ☺️

Svar: Ja man kan ordna mys på många sätt. :-)
Mösstanten

Yasmine:

Min syster kunde sitta i timtal och smälta ner ljusstumpar och lägga stearinet i en glasslåda. Gissar att det var som terapi för henne! Jag använder mest bara värmeljus och de får brinna tills veken tar slut! Ibland gör jag egna ljus också, det är kul! :D

Svar: Och sedan gjorde din syster nya ljus antar jag? Men det passar inte oss alla. Bra att några gör det i alla fall.
Mösstanten

Tofflan:

Jag har en stumpstake som vi använder i köket till vardags. I den kan en sätta ganska små stumpar och låta ljusen brinna ner tills de helt enkelt tar slut. :-)

Svar: Det ärju bra alltså.
Mösstanten

Carolina:

Åh wow! Ljusstake från 1800-talet är då inte dåligt! Skönt att kunna få slut på ljusen. Jag brukar sällan köpa sådana här ljus, bara till julen, annars har jag i glasskålar eller värmeljus som enkelt brinner upp och sedan kan man kasta dem! :D

Svar: Det är aluminiumet då förstås. Jag bränner också värmeljus men skulle önska att metallen kunde samlas upp.
Mösstanten

Paula:

Här i min lilla plats på jorden som jag hittat ganska sent, ja här stöper man om ljusen. alla välkomnas till ljusstöparhelgen på hösten. Men, jag har aldrig deltagit, jag bränner knappt några andra ljus än värmeljus. och pysslig är jag absolut inte.

Svar: Men vad trevligt ändå att det ordnas ljusstöparhelg och att man kan gå dit om man vill. Jag vet inte om jag skulle göra det men trevligt att det ordnas.
Mösstanten

Christina:

Vad fin ljusstake!
Ljusstumparna slänger jag. Visst vore det bra att spara och göra nya ljus......men en kan inte hinna med allt.

Ha det gott!

Svar: Nej det kan man inte. Eller vill inte. Eller så.
Mösstanten

Lillan Kind:

Det var en gullig ljusstake. Jag stöper aldrig ljus, men jag brukar låta ljusen brinna ner så det knappt blir något kvar. Har ljusstakar som inte kan ta eld.

Svar: Det bästa är väl ljusstakar som inte kan ta eld.
Mösstanten

Jessica Högberg:

Inte jag heller men hon eldar allt däruppe;)

veggiehäxan:

Jag brukar spara stumpar. Använder behållare till värmeljus som stumpastake.

Bella:

Vi smälter ner stumparna och doppar sedan tidningspapper i stearinet och gör på så sätt braständare så det går lättare att få eld i kaminen 🙂 annars gör vi som dig och låter ljusen brinna ända ner

Svar: Det är kanske vanligt att man använder dem till att tända brasor.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: